Betegségek gyógyítása

Az ebben a kategóriában megjelenő cikkek az egyes betegségek álta­lános kezelési javallatai, receptjei állnak. A kapcsolódó cikkek tudnivalói és adatai alapján épülnek fel, azonban ki-ki maga megtervezheti az adott betegségnek és állapotnak leginkább megfelelő (alternatív) kezelést az éppen hozzáférhető gyógynövények és táplálékok felhasználásával. A gyógynövény-összeállítások alkotórészeinek arányai súlyrészben vannak megadva.

Abban az esetben, ha az elkészíteni szándé­kozott recepthez hiányzik egy-két összetevő, pró­báljunk meg hasonló sajátságokkal rendelkező más fajokat használni helyettük. Ha egy alkotó­részt egyszerűen kihagyunk (esetleg kifelejtünk), a többi gyógynövény nagyobb arányban, illetve mennyiségben lesz jelen, és így a készítmény ha­tása valamelyest megváltozik.

Amikor az útmutatás szerint tea készítendő, pl. tinktúra is elő­állítható a keverékből, míg ha az előírás értelmében kapszulákba kéne tölteni a porkeveréket, szabad azt pilulák (pirula) formájában bevenni, vagy ismét csak tinktúra formájában felhasználni.

A leglé­nyegesebb szabályok:

  • A józan ész­re támaszkodva, körültekintően és gondosan jár­junk el, amikor az alkalmazandó módszert kiválasztjuk.
  • Sose feledkezzünk meg a belsőleg használt gyógykészítmények esetében arról, hogy a be­veendő mennyiséget a kezelt személy testsúlyá­hoz kell igazítani.
  • A kúrákat több napon át folytassuk, és egyidejűleg be kell tartani a megfelelő étrendre vo­natkozó utasításokat.
  • Ne várjunk azonnali változást állapotunkban, amint egy csésze teát elfogyasztottunk!

Betegségek, melyeket gyógynövénnyel is kezelhetünk: