Betegségek gyógyítása

Az ebben a kategóriában megjelenő cikkek az egyes betegségek álta­lános kezelési javallatai, receptjei állnak. A kapcsolódó cikkek tudnivalói és adatai alapján épülnek fel, azonban ki-ki maga megtervezheti az adott betegségnek és állapotnak leginkább megfelelő (alternatív) kezelést az éppen hozzáférhető gyógynövények és táplálékok felhasználásával. A gyógynövény-összeállítások alkotórészeinek arányai súlyrészben vannak megadva.

Abban az esetben, ha az elkészíteni szándé­kozott recepthez hiányzik egy-két összetevő, pró­báljunk meg hasonló sajátságokkal rendelkező más fajokat használni helyettük. Ha egy alkotó­részt egyszerűen kihagyunk (esetleg kifelejtünk), a többi gyógynövény nagyobb arányban, illetve mennyiségben lesz jelen, és így a készítmény ha­tása valamelyest megváltozik.

Amikor az útmutatás szerint tea készítendő, pl. tinktúra is elő­állítható a keverékből, míg ha az előírás értelmében kapszulákba kéne tölteni a porkeveréket, szabad azt pilulák (pirula) formájában bevenni, vagy ismét csak tinktúra formájában felhasználni.

Tudjon meg többet ➢

Rekedtség gyógyítása gyógynövényekkel

Belsőleg Használjuk egyenlő mennyiségben az alábbi gyógynö­vényeket: Glycyrrhiza glabra Acorus calamus Keverjük össze egy kevés mézzel a port és ve­gyünk be belőle napjában 3-4 alkalommal 1 ká­véskanállal. Melegítsük szervezetünket a következő gyógy­növényekből készített teával: Salvia officinalis – 4 rész Zingiber officinale frissen – 4 rész Piper nigrum – egy csipetnyi Cinnamomum zeylanicum – 1/2-ed rész Elettaria cardamomum  – 1/2-ed rész Glycyrrhiza glabra – 1/2-ed rész Főzzük az összeállítás 56 g-ját 4 csészényi víz­ben üveg vagy zománcos edényben 20 percen keresztül, majd adjunk hozzá kevés tejet, és főzzük további 10 percig. Ízesíthetjük mézzel kí­vánság szerint. Főtt ételeinkhez adjunk fokhagy­mát, gyömbért és fekete borsot. Megjegyzés: Kerülni kell a hideg, a sült és a savanyú (joghurt, citrom) ételek fogyasztását. Jót tesz, ha sós …

Tudjon meg többet ➢