Belsőleg Készítsünk forrázatot a következő növények azonos mennyiségeit összekeverve: Chamomilla recutita Valeriana officinalis Scutellaria sp.Nepeta cataria Betonica officinalis Mentha spicata Használjunk 28 g keveréket 2 csészényi vízhez és és hagyjuk benne ázni 10 percig; a teát lefekvés előtt igyuk meg. Abban az esetben ha nagyon valószínűtlen álmokat látunk, vagy nincs elég időnk az alvásra, készítsünk forrázatot az alábbiakból: Piper methysticum – 4 rész Medicago satrva – 1 rész Mentha piperita (Folytatásos cikk …)
Fokhagyma



A Fokhagyma népies neve: Büdös hagyma. A Fokhagyma leírása A fokhagyma tulajdonképpen úgy működik, mint egy erős antibiotikum. Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin és triglicerid szintjét. Egyes szakértők szerint a fokhagyma igazán akkor hatásos, ha frissen fogyasztjuk és nem feldolgozva, kapszula vagy por formájában. A fokhagyma évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák. Hagymája hosszúkás, fehér (Folytatásos cikk …)
Gyógynövények alkalmazásának elmélete


A növényekkel való gyógyítás alkalmasint igen egyszerű tudomány. Hajdanán a gyógynövényekről azt tartották, hogy mindegyiknek csak egy-egy erénye, egy bizonyos haszna van. Valójában egy-egy gyógynövény a betegségek egész sorának gyógyítására használható. Ha valaki elmegy egy könyvesboltba és átfutja a gyógynövényes könyvek kínálatát, könnyedén bukkanhat mindent felölelő, enciklopédikus művekre, bennük gyógynövények százaiból összeállított számtalan speciális receptre. Éppen ebben rejlik a veszély a herbológiával ismerkedők és foglalkozók számára: tudniillik elvesznek ebben a (Folytatásos cikk …)
Gyógynövények tulajdonságai


A gyógynövények igen lényeges vonása, hogy bennük különböző gyógyító tulajdonságok társulnak. Minden fajnak specifikus hatása van a szervezet egyes részeire, bizonyos szervrendszerére, ugyanakkor bizonyos mértékben rendelkeznek teljesen általános hatással is. Ha gondosan mérlegeljük, hogy a kezelendő betegség mely gyógynövényekkel és mely terápiával orvosolható a legsikeresebben, akkor lehetővé válik, hogy a betegség egészével késedelem nélkül szembe szálljunk, így gyors javulás, gyógyulás érhető el minden érintett szervben a gyógynövény lehető legkisebb adagjával. (Folytatásos cikk …)
Kámforfa



Neve: Kámfor, Kámforfa (Cinnamomum camphora Laureaceae) Felhasznált részei, azaz a drogok: Leveléből kivont mézgagyantája. A Kámforfa fűszeres, keserű ízű, meleg, belsőleg mérgező. Érintett szervek: Szív, tüdő, máj. A Kámforfa hatóanyagai Tartalmaz egy jobbra forgató ketont, illóolajat, amelynek fő alkotóeleme a D-kámfor, és egyéb anyagokat. A kámforfa felhasználása A kámfor elsősorban kámforos olaj formájában ismert, amit a kámforfa kristályainak oliva- vagy más semleges olajban való oldásával állítanak elő. A kámforos olajat (Folytatásos cikk …)
Májbetegségek gyógyítása gyógynövényekkel


Belsőleg Keverjük össze egyenlő arányban az alábbiakat: Acorus catamus Prunus serotina kéreg Gentiana sp. Mahonia aquifolium gyökér Rhamnus purshiana kéreg Hydrastis canadensis Taraxacum officinálé gyökér Dioscorea paniculata gyökér Lobelia inflata Zingiber officinálé gyökér Glycyrrhiza glabra A keveréket töltsük “00”-ás kapszulákba és vegyünk be naponta 3×2 darabot egy csésze pitypang (Taraxacum officinale) teával 1/2 órával étkezés előtt, hogy segítsük az emésztést, illetve étkezés után, hogy serkentse az epe elválasztását és kifejtse (Folytatásos cikk …)
Szedés, termesztés, tárolás


Annak érdekében, hogy hatásosak legyenek a növényi gyógyformák (gyógytermékek), a gyógynövényeknek tartalmazniuk kell hatóanyagaik lehető legteljesebb (optimális) mennyiségét, illetve minőségét. A gyógynövények hatóereje több tényezőtől függ: A fajtól A termőhelytől és az éghajlati viszonyoktól A begyűjtés időpontjától A Szárítás és tartósítás módjától A tárolás feltételeitől A tárolás formájától A tárolás időtartamától Akár magunk gyűjtjük be gyógynövényeinket, akár boltban vásároljuk meg őket, jó ha tisztában vagyunk azokkal a tényezőkkel, amelyek befolyásolják (Folytatásos cikk …)