Hozzávalók: 1 db articsóka, francia öntet, só, bors Elkészítés: A megtisztított articsókát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leveleit egyenként meglocsoljuk francia öntettel. Francia öntet: citromléhez vagy almaecethez keverjünk 4 evőkanál olívaolajat, tegyünk hozzá sót, borsot, mustárt, és keverjük el alaposan.
Bazsalikomos paradicsomsaláta sajttal


Hozzávalók: 8 db paradicsom, 20-30 dkg krémes, lágy sajt, olívaolaj, tengeri só, bors, citromlé, sok bazsalikom Elkészítés: Keverjünk össze 1 dl olívaolajat 1 citrom levével és borssal. Ezt követően egy tálba rakjuk a paradicsomot, majd locsoljuk meg az öntettel, és szórjuk rá a bazsalikomot. A tetejére jön a sajt, amit szintén meg kell locsolni az öntettel, és a sajtra is tegyünk újból bazsalikomot. Ezt a “rétegezést” addig folytatjuk, amíg el (Folytatásos cikk …)
Borágós zöldsaláta


A zsenge borágóleveleket vágjuk apróra, és tegyük zöldsalátákhoz, mert a növény uborkára emlékeztető illata miatt kellemes ízt kölcsönöz a salátának.
Káposztasaláta


Hozzávalók: 1 kis fej káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só ízlés szerint Elkészítése: A káposztát és a vöröshagymát megtisztítjuk, majd mindkettőt egészen vékony csíkokra vágjuk vagy lereszeljük. A fokhagymát összetörjük. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, sorban beletesszük a fokhagymát, a hagymát, végül a káposztát. Megsózzuk. Amint a káposzta puhulni kezd, levesszük a tűzről. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
Korianderes csirkesaláta


Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 1 fej lilakáposzta, 2 evőkanál olívaolaj, grillfűszerkeverék, 2 evőkanál borecet, 1 kávéskanál barnacukor, 1 kávéskanál őrölt koriandermag, só, fehér bors Elkészítés: A tisztított és megmosott csirkemellet csíkokra felvágjuk, sóval, fehér borssal és a grillfűszerrel fűszerezzük. A lilakáposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, megsózzuk. A forró olívaolajban megsütjük a húsdarabokat, majd az ecetet, a cukrot és az olívaolajat elkeverjük egymással, és a káposztára öntjük. Hozzáadjuk az őrölt koriandermagot, s végül (Folytatásos cikk …)
Reteksaláta sajttal


Hozzávalók: 1 db közepes méretű fekete retek, só, sajt, néhány darab ecetes uborka, olívaolaj, fehérbors, cukor, citromlé, víz. Elkészítés: A vízből, só, cukor, olívaolaj, fehérbors, citromlé hozzáadásával salátalevet készítünk. Előzőleg a retket meghámozzuk, legyaluljuk és besózzuk. Az ecetes uborkát szintén legyaluljuk, vagy vékony szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. Végül a retket, az uborkát és a sajtot elkeverjük egymással, majd ráöntjük a már előre elkészített salátalevet.
Sóskasaláta


Hozzávalók: 30 dkg sóska, 1 csomag piros retek, 2 db sárgarépa, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál mustár, citrom, só, fehérbors, 15 dkg füstölt sajt Elkészítés: Mossa meg alaposan a sóskát, vegye le a levélnyeleket, és vágja össze apróra. Reszelővel reszelje le a megtisztított retket és répát, majd a többi hozzávalóval keverje össze. A reszelt füstölt sajtot a végén tegye hozzá.
Zelleres almasaláta


Hozzávalók: 1 fej zeller, 1 kg alma, 1 db citrom, 3- 4 szál sárgarépa Elkészítés: Meghámozzuk és megmossuk a zellert, az almát és a sárgarépát, majd lereszeljük, és összekeverjük őket. Hozzáadjuk a citromlevet, és már fogyaszthatjuk is. Húsokhoz kiváló köretnek.