Tőzegáfonya

A Tőzegáfonya népies neve:

Népies elnevezése nem ismert.

A Tőzegáfonya leírása

Védett növény, ezért Magyarországon a tőzegáfonya gyűjtése engedélyhez kötött.

A Magyarországon védett tőzegáfonya a hangafélék családjába tartozó, élő jégkorszaki reliktum növényfaj. Örökzöld törpecserje, 5-10 cm hosszú meddő, legyökerező oldalhajtásokkal rendelkező, jellegzetes ízű növény. Hegyes csúcsú, elliptikus levelei 1,5 cm hosszúak. Enyhén rózsaszínű vagy fehér virágai a kúszó hajtások végén erednek, kocsányai enyhén pelyhesek.

A Tőzegáfonya elterjedése

A tőzegáfonya Európa, Ázsia és Észak-Amerika északi részén, tőzegmohalápok nedves részein elterjed növény.

Hogyan gyűjtsük a Tőzegáfonya gyógynövényt?

Az Észak-Alföld tőzegmohalápjaiban található növény védett, gyűjtése engedélyhez kötött.

A Tőzegáfonya hatóanyagai:

Hatóanyagai között megtalálhatóak a fitovegyületek és a proanthocianidinek is.

Magas kálium, kalcium, vas, magnézium tartalma, kiemelkedően magas C-vitamin tartalma valamint kén és foszfor tartalma is van.

A Tőzegáfonya felhasználása:

A tőzegáfonya kedvelt gyógynövény, ismert hatása a húgyúti fertőzések kezelésében valamint C-vitamin hiányának pótlásában is hatékony segítség. Amerikában az amerikai fajtáját gyógyhatása miatt szinte mindenhol termesztik. A tőzegáfonya szagtalanítja a vizeletet, a húgyúti fertőzéssel járó kellemetlen tüneteket megszünteti ezért az inkontinenciában szenvedőknek is segítségükre lehet.

A tőzegáfonya erősíti a szemet, több szemprobléma is javul a rendszeres tőzegáfonya bevitel esetén mint például a szürke hályog, szürkületi vakság, magas vérnyomásból eredő szemproblémák.

Érvédő hatásának köszönhetően javítja a vérkeringést ezáltal a szív- és érrendszeri problémákkal valamint kisebb infarktuson átesetteknek javasolt, csökkenthető az újabb infarktus kockázata.

Lázas megbetegedések esetén is hatékony segítség lehet a tőzegáfonya. Magas vitamin és ásványi-anyag tartalma javítja a sejtek ellenálló képességét, aktiválja az immunsejteket.

Jó tudni a Tőzegáfonyáról!

Közeli rokona az Amerikában honos amerikai tőzegáfonya.

Érdekesség a Tőzegáfonya kapcsán:

Vadon élő gyümölcsök tápértéke sokkal magasabb mint a termelt növények tápértéke.

Tőzegáfonya az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik: