Hozzávalók: 1 kg áfonya, 25 dkg cukor, ízlés szerint szegfűszeg. Az áfonyát alaposan meg kell mosni, majd szitán vagy szűrőn lecsurgatni. Ezt követően a cukorral főzzük fel és tegyük üvegekbe. Ízlés szerint lehet hozzáadni szegfűszeget. A levet öntsük a gyümölcsre, légmentesen zárjuk le és kihűlésig dunsztoljuk.
- Erősítő szerek, vitaminok
- Fájdalomcsillapítók, fejfájás elleni szerek
- Görcsoldók
- Gyógynövények
- Gyomor- és bélhurut elleni készítmények
- Hasmenés elleni szerek
- Köptetők, nyákoldók
- Menstruációs fájdalmak ellen
- Szélhajtók
- Tea receptek
Áfonyalekvár


Hozzávalók: 1 kg áfonya, 0.5kg cukor, 1 citrom Az áfonyát alaposan meg kell mosni, majd szitán lecsepegtetni. A cukorral és a citromlével együtt kis lángon, állandóan kevergetve fél órán át főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.
Áfonyaszörp


Hozzávalók: 3 kg áfonya, 1,5 kg cukor, 2 dkg citromsav, 0,5 liter víz. A megmosott áfonyát vízzel együtt felfőzzük, s mikor megpuhult, összeturmixoljuk és leszűrjük. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Előmelegített palackokba töltjük, és lehűlésig dunsztoljuk.
Akácvirágos palacsinta


Hozzávalók: palacsintatészta, megtisztított és megmosott akácvirág Elkészítés: Készítsünk palacsintatésztát, és a palacsintatésztába keverjünk ízlés szerint megtisztított akácvirágot, és így süssük ki. (Fánktésztába is tehetjük a virágokat.) Figyeljünk arra, hogy az akácvirág ne rejtsen magában méheket vagy bogarakat!
Articsóka saláta


Hozzávalók: 1 db articsóka, francia öntet, só, bors Elkészítés: A megtisztított articsókát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leveleit egyenként meglocsoljuk francia öntettel. Francia öntet: citromléhez vagy almaecethez keverjünk 4 evőkanál olívaolajat, tegyünk hozzá sót, borsot, mustárt, és keverjük el alaposan.
Articsókafőzelék


A megtisztított, összeaprított articsókát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd sós vajjal megkenjük, és már tálalhatjuk is. Ízletes étel köretnek húsok mellé, de fogyasztható főételként is.
Articsókás pita


Hozzávalók: pitatészta, 1-2 db articsóka, 30 dkg reszelt sajt, 20 dkg joghurt, 2 db tojás, 2 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd összepréselt fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott friss kapor, só és bors, kevés víz. Elkészítés: Az elkészített pitatésztából két lapot gyúrunk. Előzőleg megtisztított articsókát vékony szeletekre vágjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadva a fokhagymát és sót, kevés vízzel puhára pároljuk, és a végén beletesszük az összeaprított friss kaprot. Levesszük a tűzről, majd (Folytatásos cikk …)
Avokádóleves


Hozzávalók: 1 liter leszűrt zöldségleves, 2 db avokádó, 1 dl tejföl, 1 dl tejföl, só, fehér bors Elkészítés: Az avokádókat megpucoljuk, majd apróra vágjuk és a tejföllel, tejszínnel összeturmixoljuk, végül pedig az előre elkészített zöldséglevesbe öntjük. Ízlés szerint teszünk hozzá fehér borsot és sót.
Bazsalikomos paradicsomsaláta sajttal


Hozzávalók: 8 db paradicsom, 20-30 dkg krémes, lágy sajt, olívaolaj, tengeri só, bors, citromlé, sok bazsalikom Elkészítés: Keverjünk össze 1 dl olívaolajat 1 citrom levével és borssal. Ezt követően egy tálba rakjuk a paradicsomot, majd locsoljuk meg az öntettel, és szórjuk rá a bazsalikomot. A tetejére jön a sajt, amit szintén meg kell locsolni az öntettel, és a sajtra is tegyünk újból bazsalikomot. Ezt a “rétegezést” addig folytatjuk, amíg el (Folytatásos cikk …)
Berkenyelé


A tisztított berkenyét ledaráljuk, majd leszűrjük. Az így nyert levet cukorral ízesíthetjük. Hűvös helyen tároljuk! Tartósítószer hiányában néhány napig áll el.