Párlófű, közönséges

A Párlófű, közönséges népies neve:

Apróbojtorján, hattyúfű, körömfű, patikapárlófű, Szent Pál füve, koldustetű.

A Párlófű, közönséges leírása

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Észak- és Közép-Európában sokfelé előfordul. Cserjés-füves helyeken, erdőszéleken, árokpartokon megtalálható, évelő növény. Íze kellemes.

Alsó levelei rozettásan helyezkednek el, szárnyasan összetettek, a levélkék fűrészes szélűek, fonákuk szürkén pelyhes-molyhos, csak kevés ülő miriggyel. A virágok hosszú füzér-virágzatot alkotnak, a párta 5-8 mm széles. Áltermései fordított kúp alakúak, a vacok peremén horgas serteszőrök állnak.

A Párlófű, közönséges elterjedése

Napos termőhelyek, útszélek, cserjések, sovány legelők. Európa, Délnyugat-Ázsia, Észak-Afrika.

Hogyan gyűjtsük a Párlófű, közönséges gyógynövényt?

Gyógyászati célokra a növény felső, virágos részét és alsó szártő-leveleit használják. Gyűjtési ideje június-augusztus hónapokra esik.

A Párlófű, közönséges hatóanyagai:

A növény katechin típusú cserzőanyagokat, flavonoidokat és kovasavat tartalmaz.

A Párlófű, közönséges felhasználása:

A drog cserzőanyag-tartalmánál fogva enyhe összehúzó tulajdonsággal rendelkezik. Ennélfogva hasmenéses megbetegedéseknél, valamint a száj- és a garatnyálkahártya gyulladásai esetén nyújt segítséget. Külsőleg alkalmazva a bőrfelület gyulladásainak kezelésében is hatásos. A népi gyógyászatban főként toroköblítő szerként ismert. Felhasználása epehólyag bántalmak esetén egy mindeddig még ismeretlen beltartalmi anyagon alapszik, a hatásmechanizmus még nem tisztázott. Homeopátiás készítményeit bronchitis ellen alkalmazzák.

Tea: 3 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított párlófüvet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Kihűlve gargarizálhatunk is vele. Kellemes íze miatt üdítő. Lábfürdő: A párlófüvet orvosi zsályával és körömvirággal szokták keverni lábfürdő elkészítésénél. Tinktúra: 100 ml 38 %-os pálinkát öntsünk 4 evőkanál párlófűre, és hagyjuk állni két hétig, majd szűrjük le. Sötét üvegbe töltve, légmentesen lezárva tároljuk.

Összehúzó szer, a száj- és toroknyálkahártya gyulladásainak valamint enyhe lefolyású gyomor-bélhurut kezelésére használják. Emésztőszervi problémákra is alkalmazzák, fokozza az epe működését, és a máj méregtelenítő tevékenységét. Külsőleg toroköblítőnek ajánlják. Alkalmazzák a bőr enyhe felületi gyulladásaira, kelésekre.

Jó tudni a Párlófű, közönségesről!

Káros mellékhatásai nem ismeretesek!

Érdekesség a Párlófű, közönséges:

Ógörög monda szerint Mithridatész Eupator király fedezte fel a növény gyógyhatását, latin neve is innen származik. Áltermése csúcsa horgas alakú, így könnyen beleakad az állatok bundájába, hogy azok aztán más termőhelyekre is eljuttassák. Erre utal népies neve, a koldustetű.

A Párlófű, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.