Áfonyabefőtt

Hozzávalók: 1 kg áfonya, 25 dkg cukor, ízlés szerint szegfűszeg. Az áfonyát alaposan meg kell mosni, majd szitán vagy szűrőn lecsurgatni. Ezt követően a cukorral főzzük fel és tegyük üvegekbe. Ízlés szerint lehet hozzáadni szegfűszeget. A levet öntsük a gyümölcsre, légmentesen zárjuk le és kihűlésig dunsztoljuk.

Dióbefőtt

Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 50 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés tartósítószer A puha zöld diót villával több helyen megszurkáljuk, és egy héten át, váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe tesszük, a tetejére pedig késhegynyi tartósítószert szórunk és az üvegeket légmentesen lezárjuk. Ezt követően az üvegeket félig telt lábasba állítjuk és 20 percen át gőzöljük, majd a lábasban hagyjuk kihűlni.

Naspolyabefőtt

Hozzávalók: 3 kg naspolya, 1 kg cukor, 2 liter víz, 2 dkg citromsav Elkészítés: A naspolyát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és a cukor és a víz hozzáadásával puhára főzzük. A megfőtt naspolyát kiszedjük, és üvegekbe tesszük. A levet felfőzzük a citromsavval, és kihűlés után ráöntjük az üvegekbe helyezett naspolyára.

Sombefőtt

Hozzávalók: 3 kg érett som, víz, 1 kg cukor, tartósítószer Elkészítés: A somot megtisztítjuk, megmossuk, összekeverjük a cukorral, és üvegekbe tesszük. Felöntjük tiszta vízzel, és a tetejére csipetnyi tartósítószert teszünk, majd lezárjuk. Fazékban 80-90 C fokon fél órán át hőkezeljük.

Szamóca befőtt

Többször mossuk át a szamócát, főzzük meg forró vízben (vigyázzunk, ne főzzük szét!) és adjuk hozzá a cukrot. Tegyük előre kimosott üvegekbe, és a tetejére csipetnyi tartósítót hintsünk. Légmentesen zárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Kiváló bólé készítéséhez!