Szilva

A Szilva népies neve:

Szilva

A Szilva leírása

A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva.

A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú levelei csipkésen fogazottak. Levelei felül kopaszok, míg fonákukon kevésbé ugyan, de pelyhesen szőrösek. Kettesével álló virágaik, finoman szőrözött kocsányaik lombfakadással egy időben nyílnak. 7-12 mm zöldes-fehér sziromlevelei vannak. Termései fajtától függően különbözőek.

A Szilva elterjedése

A közönséges házi szilva csak termesztett növényként, ismert. Előfordulhat elvadulása is, de jellemzően gondozott gyümölcsösökben található meg.

Hogyan gyűjtsük a Szilva gyógynövényt?

Az érett szilvát fogyasztjuk.

A Szilva hatóanyagai:

Drogja a Pruni domestici fructus és cortex, a szárított, érett termésekben illetve a friss kéregben.

Megtalálhatóak benne különféle gyümölcssavak, cukrok, pektinek, ásványi anyagok, vitaminok. A magokban amigdalin kéksavglikozid is található.

Hogyan gyűjtsük a Szilva gyógynövényt?

A Szilva felhasználása:

Jellemzően lekvárt főznek belőle, vagy párlatként pálinkát. A lekvár valamint az aszalt gyümölcs enyhe hashajtó hatással rendelkezik.

A hashajtó kivonatok általában tartalmaznak szilva kivonatot.

Ágyas pálinkák gyümölcságyának egyik összetevője.

Jó tudni a Szilváról!

A szilva magas káliumtartalmának köszönhetően elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását. A kálium szabályozza a szív ritmusát, segít a salakanyagok kiürítésében.

A szilva segít normál szinten tartani a vérnyomást, jótékonyan hat a vese és a máj működésére. B-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti az agyműködést, javítja a memóriát. Fáradtságűző, regeneráló hatású.

Sok magnéziumot és rostot tartalmaz, ezáltal gyorsítja az anyagcserét. Megköti a felesleges zsírokat és megakadályozza lerakódásukat, ezért a fogyókúrában is fontos szerepe lehet.

A szilva gazdag B- és E-vitamin-, valamint antioxidáns-forrás, védi a sejteket a káros szabad gyökök, a szív-, az érrendszeri, illetve a daganatos betegségek ellen. Az aszalt szilvát az egyik leghatékonyabb rákellenes gyümölcsnek tartják.

A bőrápolásban ránctalanító, feszesítő hatása miatt alkalmazzák.

Érdekesség a Szilva kapcsán:

Aszaláshoz közkedvelt gyümölcs.

A Szilva az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Őszibarack Az Őszibarack leírása Antioxidáns hatása révén kitűnő immunerősítő, a bőrt pedig hidratálja, óvja a káros környezeti hatásoktól. Magas szelén- és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, kalcium- és magnéziumtartalma segíti a […]
  • Homoktövis A Homoktövis népies neve: Ezüsttövis, fűztövis, homokfa. Homoktövis leírása A homoktövis az egyik legrégebben használt gyógynövény, termését a tibeti gyógyítók több mint ezer éve alkalmazzák sikeresen. Sokáig nálunk inkább csak […]
  • Fokhagyma A Fokhagyma népies neve: Büdös hagyma. A Fokhagyma leírása A fokhagyma tulajdonképpen úgy működik, mint egy erős antibiotikum. Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin és triglicerid szintjét. Egyes szakértők szerint a […]
  • Mire kell vigyázni a gyógynövények felhasználását illetően? Fontos tudnivaló! A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt minden esetben kérje ki gyógyszerésze, kezelőorvosa tanácsát, mert ők az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott […]
  • Rák gyógyítása gyógynövényekkel Rák (rosszindulatú daganatok). A rák főként a vért és a nyirokrendszert érintő anyagcsere betegség. A rák kialakulásának leg­főbb okai között szerepel az iparilag feldolgozott, mesterséges színezőanyagokat, tartósítószereket, […]