Málna

A Málna népies neve: Himpér (a német Himbeere szóból), boldogasszony csipkéje. A Málna leírása A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Gyümölcse közkedvelt csemege. Tüskés szárú félcserje, sarjai felállók, páratlanul összetett levelei 3-5 levélkéből állnak. A fonáki oldal rendszerint fehéren molyhos. A párta keskeny, sziromlevelei mintegy 5 mm hosszúak, rövidebbek a csészeleveleknél. Csoportos termése szőrös, sötétpiros. A Málna elterjedése Vágások, erdőszélek, nyirkos erdők az északi féltekén. Hogyan gyűjtsük a Málna gyógynövényt? A cserje levelét gyűjtik gyógyászati célokra. A leveleket májustól augusztusig terjedő időszakban érdemes gyűjteni. A Málna hatóanyagai: A gyümölcs ásványi anyagokat, cserzőanyagokat, flavonoidokat, gyümölcssavakat, aromaanyagokat és vitaminokat – köztük sok C-vitamint – tartalmaz. A Málna felhasználása: A levelek cserzőanyag tartalmuk révén a …

Tudjon meg többet ➢