Székrekedés és hasmenés gyógyítása gyógynövényekkel

Belsőleg

Mindkét panaszra kitűnő orvosság készíthető a következőkből:

  • Rheum palmatum gyökér – 6 rész
  • Ulmus fulva – 1 rész
  • Cinnamomum zeylanicum – 1 rész

Adjunk a porkeverékhez annyi vizet, hogy nyál­kás massza képződjék, és formázzunk belőle borsó nagyságú, kicsiny pilulákat (pirulákat). Szárítsuk meg a pilulákat alacsony hőmérsékleten, majd márt­suk ezeket megolvasztott méhviaszba.

Vegyünk be naponta 3×2-7 szemet belőle. A méhviasz bevonatnak köszönhetően a pilulák a vékony­bélben kezdik meg hatásukat kifejteni.

Az egyik legjobb recept mindenféle bélpanaszra a dr. Christopher-féle vastagbél tonik.Vegyünk be ebből napjában 3×2 kapszulát; az adagot megemelhetjük, ha a kívánt hatást nem értük ef. Székrekedésre használhatunk a tömege által ható hashajtót, összekeverve a következő növények magvát:

  • Plantago psyllium Linum sp.
  • Salvia columbariae

A magvakat bármilyen arányban keverhetjük. Áz­tassunk be a magkeverékből 2-3 evőkanállal éj­szakára 1 csésze teába, amit egyenlő mennyiségű igazi édesgyökérből (Glycyrrhiza glabra) és ma­zsolából készítünk.A teából vegyünk be órán­ként 3 evőkanállal.

Hasmenésre és vérhasra főzzünk teát Rubus villosus gyökerének kérgéből és igyunk meg ebből 2 óránként 1/2 csészével, amíg a tünetek alább nem hagynak.

Megjegyzés: A hasmenés a székrekedés egyik formája, amelynek a mélyben meghúzódó oka a táplálék felszívásának, asszimilációjának elégte­len volta, vagy teljes meghiúsulása.

A szemes gabonák és a korpa, valamint kiegyensúlyozásképpen kevés gyümölcs és zöld­ség fogyasztása segít megszüntetni a panaszo­kat, feltéve, ha az ártalmas, iparilag feldolgo­zott élelmiszereket kiiktatjuk étrendünkből.

Gyer­mekek és legyengült szervezetűek számára enyhe hashajtó tea készíthető igazi édesgyökérből (Glycyrrhiza glabra) és mazsolából, de megteszi ha­tását 1-1 kanál szezámolaj is, amit esténként vesz be a páciens.