Meghűlés és Influenza gyógyítása gyógynövényekkel

Belsőleg

Ha a fenti megbetegedések amiatt alakulnak ki, hogy a páciens túlette magát, leitta magát nedves, nyirkos, hideg helyen tartóz­kodott, agyonhajszolta, túlerőltette, magát, alkal­mazzunk izzasztó kúrát.

Az e célra alkalmazott tea egyenlő részben tartalmazza a következőket:

 • Sambucus nigra virág
 • Mentha piperita

Fogyaszthatunk ehelyett illatos macskamenta (Nepeta cataria), közönséges cickafark (Achillea millefolium), vagy citromfű (Melissa officinalis) teát.

Igyunk meg 1-2 csészével a forrázatból és rögvest vegyünk egy forró fürdőt, majd feküdjünk le. Alaposan takarózzunk be, hogy jól kiizzad­junk.

Fogyasszunk el rendszeres időközönként (hozzávetőlegesen 4 óránként) 1 kávéskanál fokhagymaolajat és 2 kapszula kombinált port.

Láz esetén készítsünk teát bazsalikomból (Ocimum basilicum) egy csipetnyi fekete borssal (Piper nigrum). Ha a betegséget gyomorrontás okozza, akkor hasznos lehet a hólyagos lobéíiával (Lobélia inf­lata) történő hánytatás.

Ha a betegség gyengeséggel, nagyfokú lesoványodással, sápadtsággal, hőemelkedéssel, át­látszó vagy fehér váladékozással jár, vagy olyan valakinél fordul elő, aki nem táplálkozik kielé­gítően, kevés fehérjét fogyaszt, használjuk a kö­vetkező teát, amelyben egyenlő arányban van:

 • Taraxacum officinale gyökér
 • Arctium lappa gyökér
 • Angelica archangelica gyökér
 • Cichorium intybus gyökér
 • Inula helenium

Fogyasszunk el 1/2 csészével a gyógynö­vénykeverék főzetéből 2 óránként. Amikor túl va­gyunk a heveny fázison, vegyünk be 1-2 kapszulányi ginzeng (Panax ginseng) gyökeret na­ponta, hogy elősegítsük a legyengült, hiányállapottal jellemezhető állapotból való felépülést és támo­gassuk, megerősítsük a szervezet ellenállóerejét, védekező rendszerét.

Külsőleg

Használjunk bedörzsölésre eukaliptusz olajat vagy valamelyik kereskedelemben kapható ke­veréket, például „Tigris Balzsamot”. Köhögés esetére lásd a „Köhögés és torokfájás” című bejegyzést ugyanebben a kategóriában.

Megjegyzés: Mielőtt a meghűlés, influenza vagy láz kezeléséhez fognánk, tisztázzuk, hogy elsődlegesen feleslegekkel tüntető yang, vagy inkább hiányokkal jellemezhető yin állapot kö­vetkeztében alakult-e ki a betegség. Az előbbi esetben (yang állapot) meleg folyadé­kokban gazdag étrendet kell követni és izzasztó kúrát kell venni, míg a yin állapotúaknak aján­latos kerülni a hideg ételeket, ezzel szemben teá­kat, erőleveseket, sűrűre főzött szemet, gaboná­kat, párolt zöldségféléket, tengeri moszatokat és csirkéből főtt húslevest célszerű fogyasztaniuk.

A kínai erősítő tonik leves igen jót tesz a yin-elégtelen állapot kezelésekor.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Betegségek gyógyítása Az ebben a kategóriában megjelenő cikkek az egyes betegségek álta­lános kezelési javallatai, receptjei állnak. A kapcsolódó cikkek tudnivalói és adatai alapján épülnek fel, azonban ki-ki maga megtervezheti az adott betegségnek és […]
 • Bazsalikom (Ocimum basilicum) A Bazsalikom népies neve: Királyfű, németbors. A Bazsalikom leírása Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Ázsia, Amerika, Afrika melegebb vidékein őshonos, hazánkban termesztik. Egyéves illatos, leginkább fűszerként […]
 • Gyógynövény terápiák Az emberi szervezet sokféleképpen reagál a gyógynövényes kezelésekre. A reakciók csoportosításával született az a hagyományos felosztás, amely nyolc általános és alapvető terápiás módszert, keze­lési eljárást tartalmaz. Gyógynövény […]
 • Mire kell vigyázni a gyógynövények felhasználását illetően? Fontos tudnivaló! A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt minden esetben kérje ki gyógyszerésze, kezelőorvosa tanácsát, mert ők az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott […]
 • Idegrendszeri betegségek gyógyítása gyógynövényekkel Belsőleg Univerzális idegerősítő tonik készíthető, ha a kö­vetkező gyógynövények egyenlő mennyiségeit tár­sítjuk: Cypripedium pubescens Valeriana officinalis Betonica officinalis Scutellaria sp. Mentha spicata Melissa […]