Apróbojtorján

Az Apróbojtorján népies neve: Párlófű, patikapárlófű, agrárnyom, királyné asszony káposztája, Szent Pál füve, hattyúfű, körömfű, koldustetű. Az Apróbojtorján leírása Termése makkszerű, lefele hajló áltermés. A termés jellegzetes szagú. Keserű ízű, végén kissé kampós ezért az állatok szőrébe könnyedén beakad. Az állatok szőrébe beakadva szaporodik, terjeszkedik. Virágzása júniustól októberig tart. Az apróbojtorján évelő, lágyszárú növény, a rózsafélék családjába tartozik. 15-100 cm-re nő meg. Virága apró, sárga szirmú, fürtökben függ a növényen. Virágának, levelének illata a sárgabarack illatához hasonlatos. Az Apróbojtorján elterjedése Európában elterjedt növény, általában a napos, száraz helyeket kedveli. Fellelhetősége jellemzően mezőkön, árokpartokon, út és erdő széleken. Hogyan gyűjtsük az Apróbojtorján gyógynövényt? Virágzásakor, júniustól októberig gyűjthető, virágát száraz hűvös helyen szárítják. Az Apróbojtorján hatóanyagai: Fő hatóanyaga a cserzőanyag (10%), valamint …

Tudjon meg többet ➢

Párlófű, közönséges

A Párlófű, közönséges népies neve: Apróbojtorján, hattyúfű, körömfű, patikapárlófű, Szent Pál füve, koldustetű. A Párlófű, közönséges leírása A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Észak- és Közép-Európában sokfelé előfordul. Cserjés-füves helyeken, erdőszéleken, árokpartokon megtalálható, évelő növény. Íze kellemes. Alsó levelei rozettásan helyezkednek el, szárnyasan összetettek, a levélkék fűrészes szélűek, fonákuk szürkén pelyhes-molyhos, csak kevés ülő miriggyel. A virágok hosszú füzér-virágzatot alkotnak, a párta 5-8 mm széles. Áltermései fordított kúp alakúak, a vacok peremén horgas serteszőrök állnak. A Párlófű, közönséges elterjedése Napos termőhelyek, útszélek, cserjések, sovány legelők. Európa, Délnyugat-Ázsia, Észak-Afrika. Hogyan gyűjtsük a Párlófű, közönséges gyógynövényt? Gyógyászati célokra a növény felső, virágos részét és alsó szártő-leveleit használják. Gyűjtési ideje június-augusztus hónapokra esik. A Párlófű, közönséges hatóanyagai: A növény katechin típusú cserzőanyagokat, flavonoidokat és …

Tudjon meg többet ➢

Vitaminok, ásványi anyagok

A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, ribizliben, fokhagymában, áfonyában és a benedekfűben található meg nagyobb mennyiségben. A-vitamin (illetve karotin tartalom) sárgarépában, csonthéjasokban, csipkebogyóban, berkenyében, paprikában, bodzában, gyermekláncfűben, körömvirágban, articsókában, az E-vitamin csíraolajokban, növényi magvakban, csipkebogyóban található meg főleg. K-vitamint tartalmaz pl. a lucerna, kelvirág, csalán, fenyőtű, paraj, csipkebogyó. Magas ásványi anyag tartalmú növények a benedekfű, a csalán, a a fehér árvacsalán, fehér babhéj, a mezei katáng. Kálium leginkább a párlófűben, erdei mályvában, pitypangban, magnézium főleg a csipkebogyóban, cink például az erdei mályvában, palástfűben található meg. Vasat tartalmaz a csalán, a diótermés, mogyoró, mák és a petrezselyem. …

Tudjon meg többet ➢