Paprika

A Paprika népies neve: – A Paprika leírása Paprikából több fajta is létezik, azonban jellemzően mindegyik esetében hosszú levélnyéllel rendelkező, lándzsás-vagy hosszúkás-tojásdad levelű növény. Virágai pártája 5-7 cimpájú, felfújt bogyótermése fajtától függően gömbölyű, hosszúkás, kerek vagy fodros. Színében is fajtától függően változatos, lehet zöld, sárga, piros esetleg narancs színű is. Csípőssége a fajtától függően és fajtán belül is változik. A Paprika elterjedése A paprika hazája Közép-Amerika, napjainkban már világszerte termesztik. Fagyfélő növény, a legkisebb tavaszi vagy őszi fagy tönkreteheti, ha 12 óránál kevesebb napsütés éri képes a termését, esetenként a leveleit is ledobni. Európába 1494-ben hozta be Kolumbusz orvosa később így terjedt el Európában. Eleinte nem fogyasztották, csupán dísznövényként tartották számon, azonban a háborúk hatására a keleti bors behozatala nem …

Tudjon meg többet ➢

Vitaminok, ásványi anyagok

A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, ribizliben, fokhagymában, áfonyában és a benedekfűben található meg nagyobb mennyiségben. A-vitamin (illetve karotin tartalom) sárgarépában, csonthéjasokban, csipkebogyóban, berkenyében, paprikában, bodzában, gyermekláncfűben, körömvirágban, articsókában, az E-vitamin csíraolajokban, növényi magvakban, csipkebogyóban található meg főleg. K-vitamint tartalmaz pl. a lucerna, kelvirág, csalán, fenyőtű, paraj, csipkebogyó. Magas ásványi anyag tartalmú növények a benedekfű, a csalán, a a fehér árvacsalán, fehér babhéj, a mezei katáng. Kálium leginkább a párlófűben, erdei mályvában, pitypangban, magnézium főleg a csipkebogyóban, cink például az erdei mályvában, palástfűben található meg. Vasat tartalmaz a csalán, a diótermés, mogyoró, mák és a petrezselyem. …

Tudjon meg többet ➢