Katáng, mezei

A Katáng, mezei népies neve: Katángkóró, kávékatáng, vad cikória. A Katáng, mezei leírása A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó, mindenfelé (utak, rétek, szántóföldek, töltések mentén) tömegesen előforduló, jellegzetes kék virágú, évelő növény. Íze keserű. Terpedt, elágazó, tejnedves növény. Az alapon lévő levelek fűrész alakúak, szárnyasan osztottak, a szárlevelek lándzsásak. A 3-4 cm átmérőjű felsőlevél-hónalji és végálló fejecskevirágzatok csak délelőtt nyílnak. Minden virág nyelves, világoskék, ritkán rózsaszín vagy fehér. A Katáng, mezei elterjedése Útszélek, gyomtársulások. Európában, Ázsiában honos, világszerte elterjedt. Hogyan gyűjtsük a Katáng, mezei gyógynövényt? A növénynek gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra. Gyűjtése október-április, illetve július-augusztus hónapokra esik. A Katáng, mezei hatóanyagai: Keserű szeszkviterpén-laktonok: laktucin és laktukopikrin; fahéjsav-származékok, mint a cikóriasav; flavonoidok; a nemesített változatban 50-60% inulin. A …

Tudjon meg többet ➢

Vitaminok, ásványi anyagok

A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, ribizliben, fokhagymában, áfonyában és a benedekfűben található meg nagyobb mennyiségben. A-vitamin (illetve karotin tartalom) sárgarépában, csonthéjasokban, csipkebogyóban, berkenyében, paprikában, bodzában, gyermekláncfűben, körömvirágban, articsókában, az E-vitamin csíraolajokban, növényi magvakban, csipkebogyóban található meg főleg. K-vitamint tartalmaz pl. a lucerna, kelvirág, csalán, fenyőtű, paraj, csipkebogyó. Magas ásványi anyag tartalmú növények a benedekfű, a csalán, a a fehér árvacsalán, fehér babhéj, a mezei katáng. Kálium leginkább a párlófűben, erdei mályvában, pitypangban, magnézium főleg a csipkebogyóban, cink például az erdei mályvában, palástfűben található meg. Vasat tartalmaz a csalán, a diótermés, mogyoró, mák és a petrezselyem. …

Tudjon meg többet ➢