Paprika

A Paprika népies neve:

A Paprika leírása

Paprikából több fajta is létezik, azonban jellemzően mindegyik esetében hosszú
levélnyéllel rendelkező, lándzsás-vagy hosszúkás-tojásdad levelű növény. Virágai pártája 5-7 cimpájú, felfújt bogyótermése fajtától függően gömbölyű, hosszúkás, kerek vagy fodros. Színében is fajtától függően változatos, lehet zöld, sárga, piros esetleg narancs színű is. Csípőssége a fajtától függően és fajtán belül is változik.

A Paprika elterjedése

A paprika hazája Közép-Amerika, napjainkban már világszerte termesztik. Fagyfélő növény, a legkisebb tavaszi vagy őszi fagy tönkreteheti, ha 12 óránál kevesebb napsütés éri képes a termését, esetenként a leveleit is ledobni.

Európába 1494-ben hozta be Kolumbusz orvosa később így terjedt el Európában. Eleinte nem fogyasztották, csupán dísznövényként tartották számon, azonban a háborúk hatására a keleti bors behozatala nem volt lehetséges, így a paprika helyettesítette a bors szerepét. Magyarországon a XVI-XVII. században terjedt el, először a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették, majd Kalocsa és az ország déli részein kezdték el termeszteni. Általánosan elfogadottá és ismertté a XVIII. században vált és változtatta meg a magyar konyhát.

Hogyan gyűjtsük a Paprika gyógynövényt?

A termését gyűjtik és fogyasztják.

A Paprika hatóanyagai:

Drogja a Capsici fructus, a var. longum szárított, érett termései. Hatóanyagai a kapszaicin és ,ás csípős kapszaicioidok, karotinoidok, illóolajak, flavonoidok és a friss termésben a C vitamin. Kapszaicoinodok magasabb százalékban találhatóak a Dél-Amerikában található egyedek a chili terméseiben. A chili fajtán belül is megkülönböztetünk töb fajt a csípősség függvényében is. A chili hatóanyaga a Capsici fructus acer. A gyógyászatban ezt a hatóanyagot alkalmazzák előszeretettel.

A Paprika felhasználása:

Felhasználja a kozmetikai ipar, a gyógyászat, a gasztronómia. Jellemzően étkezési fogyasztásra termesztik. Fogyasztják nyersen, főzve, sülve, a fűszerpaprikát őrölve ízesítőszerként. Gyógyászatban reumás bántalmak, izomhúzódások esetén külsőleg, belsőleg az emésztést, a bél perisztaltikáját segíti. Kozmetikában a zsírfogyasztásnál, masszázsnál, krémeknél használják ki a kapszaicin hatékonyságát, hatóanyagait.

Jó tudni a Paprikáról!

Magyarországon több híres fűszerpaprika termesztő vidék ismert, ilyen Szeged, Kalocsa vagy Cece környéke. A világon ismert paprikatermesztő országok Spanyolország, Olaszország, Tunézia, Mexikó.

Érdekesség a Paprika kapcsán:

Szent Györgyi Albert 1936-ban a paprikából izolálta a P-vitamint, majd a C-vitamint is, mely felfedezéséért 1937-ben élettani Nobel-díjat kapott.

Paprika az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vitaminok, ásványi anyagok A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, […]
  • Torma A Torma népies neve: Közönséges torma, csípős torma. A Torma leírása Eredetileg gyógynövényként termesztették, később vált konyhai ízesítővé. Vastag húsos gyökerű, évelő növény. Tőlevelei lehetnek akár 1 méter magasak is, finoman […]
  • Búzavirág A Búzavirág népies neve: dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, sukollat, vadpézsma, imolya, kék konkoly A Búzavirág leírása Májustól júniusig virágzik. A búzavirág a fészekvirágzatúak rendjén belül az őszirózsa félék […]
  • Nehézszagú gólyaorr A Nehézszagú gólyaorr népies neve: Népies elnevezése nem ismert. A Nehézszagú gólyaorr leírása A kétszikűek osztályának a gólyaorrtermésűek rendjén belül a gólyaorrfélék családjához tartozó faj. Kellemetlen szagú, 20-50 cm magas, […]
  • Vérfű, kis A Vérfű, kis népies neve: Csabaíre, pimpernel A Vérfű, kis leírása Szélporzású növény, termése az aszmag. A kis vérfű a vérfű nemzetség tagja, évelő növény és ehető. 20-90 cm magasra növő, illatos levelű növény. Levelei tőrózsát […]