Paprika

A Paprika népies neve:

A Paprika leírása

Paprikából több fajta is létezik, azonban jellemzően mindegyik esetében hosszú
levélnyéllel rendelkező, lándzsás-vagy hosszúkás-tojásdad levelű növény. Virágai pártája 5-7 cimpájú, felfújt bogyótermése fajtától függően gömbölyű, hosszúkás, kerek vagy fodros. Színében is fajtától függően változatos, lehet zöld, sárga, piros esetleg narancs színű is. Csípőssége a fajtától függően és fajtán belül is változik.

A Paprika elterjedése

A paprika hazája Közép-Amerika, napjainkban már világszerte termesztik. Fagyfélő növény, a legkisebb tavaszi vagy őszi fagy tönkreteheti, ha 12 óránál kevesebb napsütés éri képes a termését, esetenként a leveleit is ledobni.

Európába 1494-ben hozta be Kolumbusz orvosa később így terjedt el Európában. Eleinte nem fogyasztották, csupán dísznövényként tartották számon, azonban a háborúk hatására a keleti bors behozatala nem volt lehetséges, így a paprika helyettesítette a bors szerepét. Magyarországon a XVI-XVII. században terjedt el, először a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették, majd Kalocsa és az ország déli részein kezdték el termeszteni. Általánosan elfogadottá és ismertté a XVIII. században vált és változtatta meg a magyar konyhát.

Hogyan gyűjtsük a Paprika gyógynövényt?

A termését gyűjtik és fogyasztják.

A Paprika hatóanyagai:

Drogja a Capsici fructus, a var. longum szárított, érett termései. Hatóanyagai a kapszaicin és ,ás csípős kapszaicioidok, karotinoidok, illóolajak, flavonoidok és a friss termésben a C vitamin. Kapszaicoinodok magasabb százalékban találhatóak a Dél-Amerikában található egyedek a chili terméseiben. A chili fajtán belül is megkülönböztetünk töb fajt a csípősség függvényében is. A chili hatóanyaga a Capsici fructus acer. A gyógyászatban ezt a hatóanyagot alkalmazzák előszeretettel.

A Paprika felhasználása:

Felhasználja a kozmetikai ipar, a gyógyászat, a gasztronómia. Jellemzően étkezési fogyasztásra termesztik. Fogyasztják nyersen, főzve, sülve, a fűszerpaprikát őrölve ízesítőszerként. Gyógyászatban reumás bántalmak, izomhúzódások esetén külsőleg, belsőleg az emésztést, a bél perisztaltikáját segíti. Kozmetikában a zsírfogyasztásnál, masszázsnál, krémeknél használják ki a kapszaicin hatékonyságát, hatóanyagait.

Jó tudni a Paprikáról!

Magyarországon több híres fűszerpaprika termesztő vidék ismert, ilyen Szeged, Kalocsa vagy Cece környéke. A világon ismert paprikatermesztő országok Spanyolország, Olaszország, Tunézia, Mexikó.

Érdekesség a Paprika kapcsán:

Szent Györgyi Albert 1936-ban a paprikából izolálta a P-vitamint, majd a C-vitamint is, mely felfedezéséért 1937-ben élettani Nobel-díjat kapott.

Paprika az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.