Katáng, mezei

A Katáng, mezei népies neve:

Katángkóró, kávékatáng, vad cikória.

A Katáng, mezei leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó, mindenfelé (utak, rétek, szántóföldek, töltések mentén) tömegesen előforduló, jellegzetes kék virágú, évelő növény. Íze keserű.

Terpedt, elágazó, tejnedves növény. Az alapon lévő levelek fűrész alakúak, szárnyasan osztottak, a szárlevelek lándzsásak. A 3-4 cm átmérőjű felsőlevél-hónalji és végálló fejecskevirágzatok csak délelőtt nyílnak. Minden virág nyelves, világoskék, ritkán rózsaszín vagy fehér.

A Katáng, mezei elterjedése

Útszélek, gyomtársulások. Európában, Ázsiában honos, világszerte elterjedt.

Hogyan gyűjtsük a Katáng, mezei gyógynövényt?

A növénynek gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra. Gyűjtése október-április, illetve július-augusztus hónapokra esik.

A Katáng, mezei hatóanyagai:

Keserű szeszkviterpén-laktonok: laktucin és laktukopikrin; fahéjsav-származékok, mint a cikóriasav; flavonoidok; a nemesített változatban 50-60% inulin.

A Katáng, mezei felhasználása:

A drog a népi gyógyászatban különlegesen értékesnek számított mint erősítő, emésztésjavító, gyomornedv- és epeelválasztást serkentő, vizelethajtó szer, és még ma is használatban van. A var. Sativum kultúrforma húsos gyökeréből pörköléssel állítják elő a cikóriakávét, főve ízletes zöldség, a fiatal levelek salátaként fogyaszthatók. A var. foliosum HEGI cikória néven ismeretes. A homeopátia székrekedés ellen használja.

Tea: 2 dl vízben forraljunk fel 1 szárított, apróra vágott katánggyökeret, és főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Mézzel édesíthető. Étvágy- és emésztést serkentő hatású.

Felmérések igazolták, hogy a növény jó emésztést serkentő, étvágygerjesztő hatású, továbbá alkalmazható epe- és májbetegségek esetén. A népi gyógyászatban vizelethajtó szerként alkalmazzák.

Jó tudni a Katáng, mezeiről!

Érdekesség a Katáng, mezei kapcsán:

Nemesített változatának gyökerét pótkávé – cikóriakávé – készítésére termesztik.

A Katáng, mezei az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Kék fészekvirágzat vagy kétoldali szimmetriájú virágok.