Berkenyelekvár

Sűrű sziruppá főzünk 1 liter vízzel és 0,5 liter vörösborral 2,5 kg cukrot, majd hozzáadunk 4 kg előre megtisztított berkenyét és addig főzzük így tovább, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri. Ezt követően üvegbe tesszük, csipetnyi szalicilt helyezünk a tetejére, légmentesen lezárjuk és dunsztoljuk.

Bodzalé

4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.

Bodzalikőr

Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 1 liter 96%-os alkohol, 1,5 liter víz, 0,5 kg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom héja Elkészítés: A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter 96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját. Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen üvegbe zárjuk. Az érési ideje 3-4 hónap.

Bodzaszörp

Jól megmosott bodzavirágot (10-12 db), 1,5 kg cukrot, 2 doboz citrompótlót és egy felszeletelt citromot 5 liter vízbe teszünk. Az üveget 3 napig meleg helyre tesszük, időnként megkevergetjük, majd leszűrjük, és üvegekbe öntjük. Hideg helyen tároljuk!

Borbolyalé

1dl vízben puhára főzünk 50dkg előre megtisztított érett borbolyatermést. Ezt követően kendőn vagy szitán passzírozzuk át. A péphez adjunk 5dl almalevet vagy vizet. A borbolyalevet ízesíthetjük cukorral, mézzel, és citromlével. Hűtőben tároljuk! Fogyasztásnál figyeljünk arra, hogy nem áll el hosszú ideig, csak néhány napig.

Borbolyalekvár

1dl vízben puhára főzünk 50dkg előre megtisztított érett borbolyatermést. Ezt követően kendőn vagy szitán passzírozzuk át. A péphez keverjünk 50dkg cukrot, és 100dkg kimagvazott meggyet vagy szilvát és főzzük lekvárrá. Üvegekbe helyezéskor tegyünk a tetejére egy csipetnyi nátriumbenzonátot.