Articsókás pita

Hozzávalók: pitatészta, 1-2 db articsóka, 30 dkg reszelt sajt, 20 dkg joghurt, 2 db tojás, 2 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd összepréselt fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott friss kapor, só és bors, kevés víz.

Elkészítés: Az elkészített pitatésztából két lapot gyúrunk. Előzőleg megtisztított articsókát vékony szeletekre vágjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadva a fokhagymát és sót, kevés vízzel puhára pároljuk, és a végén beletesszük az összeaprított friss kaprot. Levesszük a tűzről, majd ha kihűlt, elkeverjük benne a tojásokat és a joghurtot. Egy tepsit kikenünk olajjal, belehelyezzük az egyik lapot, rárakjuk a masszát, megszórjuk reszelt sajttal, rárakjuk a második lapot. Előmelegített sütőben megsütjük.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fecskefű, vérehulló A Fecskefű, vérehulló népies neve: Aranyfű, cinadónia, cinandó, kecsketej, gódavére, gódirc, mennyeiajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű. A Fecskefű, vérehulló leírása A mákfélék (Papaveraceae) családjába […]
  • Csipkebogyószörp Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav/liter A dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha […]
  • Dió (Közönséges diófa) A Dió (Közönséges diófa) népies neve: Kulcsos dió. A Dió (Közönséges diófa) leírása A diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozik. Perzsiából és Közép-Ázsiából származik. Gyorsan növő, hosszú életű fa. Kertek, gyümölcsösökbe, házak […]
  • Kapros juhtúrókrém Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál aprított kapor Elkészítés: A juhtúrót kikeverjük a vajjal és a friss, mosott kaporral. Pirítósra kenve fogyasztható.
  • Veronika, orvosi A Veronika, orvosi népies neve: Vérszopóka, vérharmatfű, Isten botja. Veronika, orvosi leírása A tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozik. Rétek, erdők, utak mentén, cserjésekben előforduló, évelő növény. A földön kúszó […]