Sárgarépa

A Sárgarépa népies neve:

Murok (némely vidéken)

A Sárgarépa leírása

Szinte minden konyha felhasználja. Eredetileg fehér, lila, sárga répa volt ismert, majd nemesítéssel érték el a ma ismert narancssárga színét. A sárgarépa nagyon fontos zöldségnövény. Kétéves növény, de általában csak egy évig nevelik, nem várják meg míg felvirágzik. Levelei szárnyasan összetettek, hasábjai keskenyek, levélzetének szárán hosszú, háromhasábú vagy szárnyasan szeldelt gallérlevél figyelhető meg. Virága általában fehér, ernyője virágzás előtt is és után is gömbösen összehajló.

A Sárgarépa elterjedése

Kultúrnövényként széles körben elterjedt Európában. Közép-Ázsiából származik innen terjedt el nyugatra a spanyolok jóvoltából.

Hogyan gyűjtsük a Sárgarépa gyógynövényt?

A sárgarépa föld alatti gyökere ehető.

A Sárgarépa hatóanyagai:

ß-karotin (az A-vitamin provitaminja), likopin, B-vitaminok, terpéneket tartalmazó illóolaj, csekély mennyiségben poliinek mint például a pektinek. B1-, B2-, B6-, C-, és K-vitamint, de kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, almasav, citromsav, folsavat is tartalmaznak a nálunk termesztett sárgarépák. Drogja a dauci carotae radix, a raktározó főgyökér.

A Sárgarépa felhasználása:

Felhasználása széles körű. Magas vitamintartalma miatt az egészséges életmód elkerülhetetlen eledele. Magas ß-karotin tartalma az A-vitamin elővitaminja, magas kálium tartalma a vese működésére kedvezően hat. A népi gyógyászatban reszelve, nyersen a gyerekeknél féreghajtásra is alkalmazták, azonban ez nem volt túl hatásos. Magjait vizelethajtásra használták fel, de napjainkban gyógyászati célra már nem termelik. Jellemzően vitamin tartalma és íze miatt fogyasztják.

Jó tudni a Sárgarépáról!

A sárgarépa rendszeres fogyasztása jótékony hatást fejt ki a bőrre. Segíti a máj méregtelenítő funkcióit, megakadályozza az elhajt bőrsejtek megvastagodását és a bőr pórusainak eltömítődését. Magas A-vitamin tartalma miatt csökkenti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát. Vermelve, homokban tárolva sokáig eltartható, átteleltethető a már felszedett zöldség.

Érdekesség a Sárgarépa kapcsán:

A Sárgarépa az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.