Búzavirág

A Búzavirág népies neve:

dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, sukollat, vadpézsma, imolya, kék konkoly

A Búzavirág leírása

Májustól júniusig virágzik.

A búzavirág a fészekvirágzatúak rendjén belül az őszirózsa félék családjába tartozik. Vastag orsó gyökérrel rendelkezik, 20-100 cm magasra nő meg. Jellegzetes virágairól könnyen felismerhető. Bokrosan ágas szárú növény, pókhálószerűen szőrös. Virágfészkei egyedüliek, a szár tetején ülnek. Belső szirmai csövesek és narancsos színűek, míg a külső virágszirmok jellegzetes kék színűek.

A Búzavirág elterjedése

Gabonaföldek ismert virága. Hazája a Földközi-tenger keleti partvidéke, de ma már az egész világon elterjedt.

Hogyan gyűjtsük a Búzavirág gyógynövényt?

A virágot gyűjtik, annál értékesebb a virágzat minél élénkebb a színe. A virágot gyűjtik, a gömbös fejet letörve, hűvös árnykos helyen szárítva kapjuk meg a száraz búzavirágot, majd a gömböcskékről óvatosan le kell tépkedni a szirmokat.

A Búzavirág hatóanyagai:

Drogja a Cyani flos, a szárított virágokban.

Hogyan gyűjtsük a Búzavirág gyógynövényt?

Hatóanyagai között megtalálhatóak az antociánok, például a centaurocianin, a flavonoidok, más ismeretlen keserű anyagok.

A Búzavirág felhasználása:

A búzavirágot jellemzően a tea kultúrák használják fel, számtalan teakeverékben megtalálható. Manapság inkább csak színezőanyagként alkalmazzák.

Étvágytalanság, emésztési zavarok esetén igénybe veszik keserű anyagai miatt. Külsőleg is ismert volt alkalmazása, kötőhártya-gyulladás és korpásodás elleni szerekben.

Jó tudni a Búzavirágról!

A búzavirág népi motívum. A reményt szimbolizálja. Mezei csokrok elengedhetetlen összetevője. Jellegzetes növénye a magyar népi kultúrának.

Érdekesség a Búzavirág kapcsán:

A Búzavirág az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Kék, nefelejcs virágzatban álló virágok.