Fejes káposzta

A Fejes káposzta népies neve:

A Fejes káposzta leírása

A káposzta ismert zöldségünk, a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves növény. Több fajtája ismert. Hazánkban a XII. -XIII. század környéke óta termesztik.

A káposzta vad alakjainak levelei húsosak, kékesszürkék. Virágzata felálló fürt, kénsárga sziromlevelei 1-2 cm hosszúságúak. Számos fajtáját termesztik, amelyek általában a betakarításig nem virágzanak.

A Fejes káposzta elterjedése

Termesztett növény. A vad alakok hazája a Földközi-tenger nyugati része, valamint Nyugat-Európa, Svájcig.

Hogyan gyűjtsük a Fejes káposzta gyógynövényt?

Első évben palántázzák, ekkor növeszti fejét. A második évben megy magszárba.

A Fejes káposzta hatóanyagai:

A káposzta metil-cisztein-szulfoxidot, glükozinolátokat (glükobrasszicint) tartalmaz. A- és C-vitaminban gazdag, de viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is.

A Fejes káposzta felhasználása:

A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és a nyombélfekély gyógyulását, mivel a nyálkahártyát megóvja a gyomorsav maró hatásától. A túlzott káposztafogyasztás a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezet. A savanyú káposzta leve jól bevált szer emésztési panaszok ellen. Homeopátiás felhasználási területek az emésztési zavarok, valamint a pajzsmirigy-alulműködés okozta golyva.

Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet. Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használják, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották. Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben.

Jó tudni a Fejes káposztáról!

Fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert pajzsmirigy-megnagyobbodást okozhat!

Érdekesség a Fejes káposzta kapcsán:

Már az egyiptomiak és rómaiak is táplálkoztak káposztával. Erdélyben némely kenyér sütésekor a nyers tésztát „káposztalapiba” – azaz káposztalevélbe – burkolják, és úgy teszik a kemencébe. A kisütött kenyérről a feketére sült, elszenesedett káposztalevelet bottal veregetve teljesen eltávolítják, s csak a kenyér héja őrzi meg a kellemes káposztaaromát.

A Fejes káposzta az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.