Fejes káposzta

A Fejes káposzta népies neve:

A Fejes káposzta leírása

A káposzta ismert zöldségünk, a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves növény. Több fajtája ismert. Hazánkban a XII. -XIII. század környéke óta termesztik.

A káposzta vad alakjainak levelei húsosak, kékesszürkék. Virágzata felálló fürt, kénsárga sziromlevelei 1-2 cm hosszúságúak. Számos fajtáját termesztik, amelyek általában a betakarításig nem virágzanak.

A Fejes káposzta elterjedése

Termesztett növény. A vad alakok hazája a Földközi-tenger nyugati része, valamint Nyugat-Európa, Svájcig.

Hogyan gyűjtsük a Fejes káposzta gyógynövényt?

Első évben palántázzák, ekkor növeszti fejét. A második évben megy magszárba.

A Fejes káposzta hatóanyagai:

A káposzta metil-cisztein-szulfoxidot, glükozinolátokat (glükobrasszicint) tartalmaz. A- és C-vitaminban gazdag, de viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is.

A Fejes káposzta felhasználása:

A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és a nyombélfekély gyógyulását, mivel a nyálkahártyát megóvja a gyomorsav maró hatásától. A túlzott káposztafogyasztás a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezet. A savanyú káposzta leve jól bevált szer emésztési panaszok ellen. Homeopátiás felhasználási területek az emésztési zavarok, valamint a pajzsmirigy-alulműködés okozta golyva.

Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet. Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használják, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották. Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben.

Jó tudni a Fejes káposztáról!

Fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert pajzsmirigy-megnagyobbodást okozhat!

Érdekesség a Fejes káposzta kapcsán:

Már az egyiptomiak és rómaiak is táplálkoztak káposztával. Erdélyben némely kenyér sütésekor a nyers tésztát „káposztalapiba” – azaz káposztalevélbe – burkolják, és úgy teszik a kemencébe. A kisütött kenyérről a feketére sült, elszenesedett káposztalevelet bottal veregetve teljesen eltávolítják, s csak a kenyér héja őrzi meg a kellemes káposztaaromát.

A Fejes káposzta az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fehér fűz A Fehér fűz népies neve Fűzfa, fehér. Latin neve: Salix Alba L. (Salicaceae) Nagy termetű, lombhullató fa. Állományalkató faj az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható. Igazán […]
  • A gyógynövények története Földünk legkülönbözőbb pontjain található gyógynövények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek kémiai úton nem helyettesíthetők. Ezek az anyagok segítenek a szervezetnek a betegségek elleni harcban, a problémák leküzdésében, azonban […]
  • Mérgező növények Virágok, elsősegélynyújtás, mérgező növények - virágok listája Gyógynövények, virágok hatóanyagai közt is találhatunk mérgező hatású alkotókat, melyek kis adagban mégis gyógyhatást fejtenek ki (növények hatóanyagai -alkaloidák). […]
  • Gyűjtés, szárítás, tárolás Amennyiben gyűjtjük a gyógynövényeket, azt is tudnunk kell, hogy melyik időszakban tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a hatóanyagukat. Általánosságban elmondható, hogy a gyökereket kora tavasszal vagy ősszel, leveleket virágzás előtt […]
  • Toxinok A toxinok méreganyagokat jelentenek. Gyógynövények - Növények részei, ehető virágok Szár (caulis, cormus, strips): A szár a növény azon része, mely rendesen felfelé növekszik. A szár azon részét, mely két levél között van, […]