Gyógynövényhatározó .hu » » Őszibarack

Őszibarack

Az Őszibarack leírása

Antioxidáns hatása révén kitűnő immunerősítő, a bőrt pedig hidratálja, óvja a káros környezeti hatásoktól. Magas szelén– és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, kalcium– és magnéziumtartalma segíti a csontok regenerálódását. Magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre, pektintartalma révén igazi anyagcsere-gyorsító. A legjobb, ha étkezés után 2 órával fogyasztja.

Az őszibarack elnevezése kicsit megtévesztő, hiszen nyár közepén érik, a helyes megnevezés a barack lenne, de ebbe így gyűjtőnévként beletartozik a kajszibarack is. A baracknak sok fajtája létezik, termésében is eltérőek lehetnek, hiszen van termés mely bolyhos és van ami sima héjú, nektarinként ismert gyümölcs.

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. Levelei lándzsásak, 3-4-szer hosszabbak szélességüknél, többnyire kétszeresen fogazottak, a kocsány sokkal rövidebb mint a levél szélessége. Virágai legtöbbször ülők. Termése lekerekített, barázdált, egymagvú csonthéjas gyümölcs.

Az Őszibarack elterjedése

Az őszibarack feltételezhetően Kínából származik, ahonnan több száz éves feljegyzések már említik. Kedvező éghajlat alatt bárhol érik. Európai elterjedésének eredete vélhetően Olaszország, majd Franciaország volt.

Hogyan gyűjtsük az Őszibarack gyógynövényt?

A termését szedik, majd fogyasztják.

Az Őszibarack hatóanyagai:

Drogja a Pruni persicare cortex a friss kéregben. Őszibarack-gyümölcsolaj – Oleum persicarum a mag zsíros olaja. A kajszibaracknál ugyanezek a részek adják a drogot.

Hogyan gyűjtsük az Őszibarack gyógynövényt?

A zsíros olajban leginkább olajsav-gliceridek találhatóak. Az őszibarack magja csakúgy mint a manduláé ciánglikozid tartalmú.

Az Őszibarack felhasználása:

Gyümölcsének jelentős része víztartalmú, ezért nyáron jó szomjoltó. A magas víz, kedvező gyümölcscukor és gyümölcssav tartalmának köszönhetően nagyobb mennyiségben fogyasztható, mint más gyümölcs. Az őszibarack nagy mennyiségben tartalmaz niacin-t mely jót tesz a szívnek és az érrendszernek, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Viszonylag magas a C– és a B-vitamin tartalma. Némely fajtája kiváló haj- és bőrszépítő, míg a sárga húsú gyümölcs rákellenes hatással is rendelkezik. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést és megakadályozza a székrekedést is. Pektinjei a koleszterinszintet kedvező irányba tolják el.

A kozmetikai ipar is felhasználja különböző részeit, például olaját, a mag granulátumát különböző arcradírok, kézradírok pakolásokhoz.

Homeopátia is alkalmazza.

Érdekesség az Őszibarack kapcsán:

Őshazáját Perzsiának tartják, Európában a kereszténység elterjedésével honosodott meg, a kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, sőt oltották és szaporították a szerzetesek.

Őszibarack az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szilva A Szilva népies neve: Szilva A Szilva leírása A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva. A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú […]
  • Alapismeretek Gyógynövények, virágok energetikai rezgés-információi: A Biorezonancia, bioenergetikai gyógyítás során felhasználjuk a szervezet sejtjeinek azon tudatosságát, tulajdonságát, mellyel hatékonyan reagálnak a számukra megfelelő frekvenciákra, […]
  • Karbonsavak A karbonsavak szerves növényi savak, főleg a K, Mg, és egyéb ásványi anyagok szállítása a fő feladatuk. Főleg gyümölcsökben találhatóak meg, mint citromsav, almasav, borkősav, csersav, borostyánkősav, sóskasav, kávésav, […]
  • Homoktövis A Homoktövis népies neve: Ezüsttövis, fűztövis, homokfa. Homoktövis leírása A homoktövis az egyik legrégebben használt gyógynövény, termését a tibeti gyógyítók több mint ezer éve alkalmazzák sikeresen. Sokáig nálunk inkább csak […]
  • Flavonidok A flavonidok a növények színeiért felelősek, festékanyagok. Fő alkotóik a klorofillok (lúgosító ételek- zöldségek), karotionidok, antocionidok, és a flavon, rutin, a luteolin. Az erekre hatnak kedvezően, mert kiegészítik a C-vitamin […]

Gyógynövények szerepe, hatása, alkalmazása - Gyógynövény határozó.hu

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z