Gyógynövényhatározó .hu » » Golgotavirág

Golgotavirág

A Golgotavirág népies neve:

Passió gyümölcs.

A Golgotavirág leírása

A fajok virágai eltérnek egymástól, előfordul, hogy a virágnak egyáltalán nincs sziromlevele, de az is hogy szőr szerű álszirmokkal virágzik. Legtöbben tűző napon virágoznak, a félárnyékos helyeken nem hoznak virágot. A virág igen rövid ideig nyílik, 24-48 óra alatt elvirágzik.

Némely fajok ehető gyümölcsöt hoznak, a legismertebb gyümölcs a maracuja. A gyümölcs íze savanykás-édeskés-csípős ízkavalkád ám meglepően ízletes gyümölcs, de egyre elterjedtebb az óriás passió gyümölcs valamint a granadilla is.

Kúszó szárú, csavarodó kacsokkal kapaszkodó, évelő növény. Előfordul, hogy a 80 m hosszt is elérik a kacsok. Tipikusan liánféle, de némely faj lehet félcserje vagy terebélyesedő fa is. Mind a napon mind félárnyékban szeret, fényes, zöld, háromkaréjos, sima felületű levelei váltakozó állásúak. A virág a fiatal hajtások tövéből, míg az ágkacs a hajtások hónaljrügyéből ered. Virágai öntermékenyülők, kétivarúak.

A Golgotavirág elterjedése

Hazája Észak-Amerika déli része és Mexikó. Több mint 430 faja ismert a golgotavirágnak. Több növény terem ízletes, lédús gyümölcsöt mint például az ismert és elterjed Maracuja.

Szerte a világon – ahol erre alkalmas az éghajlat – sokfelé termesztik, azonban inkább azokat a fajtákat, melyeknek gyümölcse ehető, általában a maracuja, az óriás passiógyümölcs valamint a csengőgranadilla közkedvelt. A legértékesebb és ezáltal a legelterjedtebb a maracuja.

Termesztésével találkozhatunk Ausztráliában, Sri Lankán, Hawaiin, Dél- és Közép-Afrikában, Új-Zélandon, Új-Guineában, a Fidzsi-szigeteken, Indiában és Indonéziában.

Hogyan gyűjtsük a Golgotavirág gyógynövényt?

Herbáját gyógyászati célokra termesztik, virágzása idején gyűjtik, majd gondosan, hatékonyan szárítják.

Természetes kivonatát friss növényből készítik.

A Golgotavirág hatóanyagai:

A golgotavirág hatóanyagait tekintve a vélemények eltérőek, így a fő hatóanyagainak ismeretével nem rendelkezünk, azonban vásárlásnál győződjünk meg arról, hogy Passiflora incarnata-t vásároltunk, mert a dísznövényként elterjedt kék golgotavirág jelentős mennyiségű mérgező, cianid vegyületet tartalmaz.

Vegyületeinek összetétele fajonként változik.

A Golgotavirág felhasználása:

A golgotavirág teáját előszeretettel alkalmazzák gyermekeknél, ízletes gyógy- és enyhítőszer. Megfelelően hatékony alvási zavaroknál, szorongásnál, idegességnél, ideges eredetű bél- és gyomorproblémáknál.

Jellemzően a nyugtató teakeverékek tartalmaznak golgotavirágot egyéb más nyugtató hatású gyógynövényekkel együtt.

Jó tudni a Golgotavirágról!

A fő hatóanyagainak ismeretével nem rendelkezünk.

Érdekesség a Golgotavirág kapcsán:

A golgotavirág érdekessége, hogy latin neve a 17. század elejéről ered, Mexikóból, ahol egy Jezsuita szerzetes párhuzamot vont a növény virágának felépítése és Krisztus szenvedése (passiója) között.

A Golgotavirág az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsom A Paradicsom népies neve: paradicska, tomata, tomató A Paradicsom leírása A paradicsom a konyhakertek kedvelt zöldségféléje, hiszen felhasználhatósága sokoldalú, termése íze miatt kedvelt, magában is fogyasztható. A paradicsom a […]
  • Metélőhagyma A Metélőhagyma népies neve: Snidling, pázsithagyma, pázsitfű A Metélőhagyma leírása A hagymafélék családjába tartozik, a korai tavasz első hírnöke. Hengeres szárral rendelkezik, alul kerekded zöld vagy szürkészöld levelek fogják közre. […]
  • Sáfrány A Sáfrány népies neve: Népies elnevezése nem ismert. A Sáfrány leírása A Kárpát-medencében őshonos fajok kora tavasszal virágoznak, míg a fűszerként ismert sáfrány ősszel virágzik.  Az aranysáfrány sárga virágú, a lila vagy fehér […]
  • Szelídgesztenye A Szelídgesztenye népies neve: Édes gesztenye A Szelídgesztenye leírása A szelídgesztenye 30 méter magasra is megnőhet. Előfordul 200-300 éves fa is. A szelídgesztenye a fagyokat jól tűri, de hideg helyen a termése nem érik be. A […]
  • Dohány, közönséges (MÉRGEZŐ NÖVÉNY!) A Dohány, közönséges népies neve: tabak, tubák A Dohány, közönséges leírása A dohány egy nemzetsége érdekes módon a burgonyafélékhez tartozik. Erősen szőrözött növény, levele tojásdad-lándzsás alakú, igen nagy, alul a szárral együtt […]

Gyógynövények szerepe, hatása, alkalmazása - Gyógynövény határozó.hu

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z