Oliva

Az Olíva népies neve:

Oliva, olajfa.

Az Olíva leírása

Az olajfafélék családjából az olajfa nemzetség egyik alfaja. Örökzöld növény, fás szárú, fatermetű vagy cserjeszintű magasságban is előforduló növény, általában 8-12 méter magasra nő. Ritkán nő 15 méteres magasság fölé. Törzse bütykös, egyenetlen. Levelei zöld-ezüst színűek hosszúkásak, lándzsaszerűek. Termése csonthéjas, mely éretlenül sötétzöld, éretten barnáspirosak majd feketék.

Az Olíva elterjedése

A Földközi-tenger vidékén honos, a legfontosabb kultúrnövényként tartják számon. Észak-Afrikában, Ázsia nyugati részén és Délkelet-Európában is elterjedt növény. Már az Ókorban is ismerték, neve a görög mükénéi korból származik.

Hogyan gyűjtsük az Olíva gyógynövényt?

Termését márciustól októberig szüretelik, hidegen olíva olajat sajtolnak belőle.

Az Olíva hatóanyagai:

Drogja az oleae folium, a szárított levelekben. Természete olivaolaj – olivae oleum virginum, finomított olivaolaj – olivae oleum raffinatum.

Milyen vegyületeket tartalmaz az Olíva?

A levelekben keserű szekoiridoid-vegyületek találhatóak, így oleuropein és elenoid sav is. Az olajban olajsav (85%-ig), a palmitinsav és a linolsav gliceridjei találhatóak.

Az Olíva felhasználása:

Az olajfa leveléből sajtolt kivonat vérnyomáscsökkentő hatású, a gyengébb vérnyomáscsökkentő termékekben is megtalálható.

Olaját régen a népi gyógyászatban is alkalmazták, azonban napjainkban már nem jellemző. Napjainkban a kozmetikai ipar, a gyógyszeripar kedvelt vivőanyaga. A szépségápolásban bázisolajként alkalmazzák az oliva olajat.

Jó tudni az Olíváról!

Az oliva olaj telítetlen zsírsavakban igen gazdag olaj. A mediterrán konyha elengedhetetlen alkotóeleme. Az olaj zsírsavtartalma határozza meg az oliva olaj besorolását miszerint extra szűz oliva olaj, szűz oliva olaj vagy oliva olaj besorolást kap.

Érdekesség az Olíva kapcsán:

Értékes olajnövény, értékessége attól függő mennyire érett a növény termése amiből az olajat sajtolják. A még zöld termésből kissé fanyar ízű olaj sajtolható, míg az érett termés olajának aromája selymesebb.

Olíva az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kislexikon a gyógynövények alkalmazásához Alkaloidok Az alkaloidok Nitrogén atomot tartalmazó, jelentős élettani hatással rendelkező növényi eredetű vegyületcsalád. Az alkaloidok egy része igen erős méreg, kis mennyiségek bevétele is halálhoz vezethet. A gyógyászatban jelentős […]
  • Toxinok A toxinok méreganyagokat jelentenek. Gyógynövények - Növények részei, ehető virágok Szár (caulis, cormus, strips): A szár a növény azon része, mely rendesen felfelé növekszik. A szár azon részét, mely két levél között van, […]
  • Kikerics A Kikerics népies neve: Kikirics, kükörics, kükirc, kükerc, kutyadöglesztő. A Kikerics leírása A kikerics virágai lilák vagy rózsaszínek. Termése toktermés, a magok kora nyáron érnek be és érdekes módon a hangyák hordják szét, mivel a […]
  • Szelídgesztenye A Szelídgesztenye népies neve: Édes gesztenye A Szelídgesztenye leírása A szelídgesztenye 30 méter magasra is megnőhet. Előfordul 200-300 éves fa is. A szelídgesztenye a fagyokat jól tűri, de hideg helyen a termése nem érik be. A […]
  • Repce A Repce népies neve: Népies elnevezése nem ismert. A Repce leírása A repce termése a becő, mely általában 15-40 magot tartalmaz. Az őszi repcét augusztus végén vetik és június-júliusban aratják. A magok gömbölydedek vagy barázdáltak, […]