Borókás csirke

Hozzávalók 4 személyre: 2 db csirkemell, 4-6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, 1/2 fej fokhagyma, 2-3 evőkanál borókabogyó, 15-20 dkg császárszalonna, 5 evőkanál étolaj, kevés liszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, bors, reszelt trappista sajt Elkészítése: Az előre besózott húst lisztben megforgatjuk, olajban kicsit megpirítjuk, majd a húsos szalonnát kisütjük. Ezt követően egy tűzálló tálba tegyük a húst, a tetejére pedig rakjuk rá a szalonnaszeleteket. A megpirított hagymát keverjük össze a borókabogyóval, az áttört fokhagymával és ízlés szerint borssal, majd hígítsuk föl vízzel és öntsük a húsra. A húst lefedve, lassú tűzön süssük puhára. A legvégén szórjuk rá reszelt sajtot, és várjuk meg, amíg a sajt ráolvad. Tálaláskor öntsük le tejföllel.

Borsmenta koktél (alkoholmentes)

Hozzávalók: 3 kanál cukor, 6 dl tej, 5 kanál menta szirup, 1 dl tejszín, 5 borsmenta levél A tejet, a cukrot és a mentaszirupot keverjük össze, majd tegyük fagyasztás céljából kisméretű zacskókba. A mélyhűtőben hagyjuk, amíg meg nem fagy. Ezalatt verjük fel a tejszínt és tegyük a hűtőszekrénybe. Közvetlenül fogyasztás előtt vegyük ki a megfagyott keveréket, rázzuk jól össze, de ne legyen túl pépes az állaga. Ezt követően töltsük poharakba, adjunk hozzá ízlés szerint tejszínt és egy-egy mentalevelet. Díszíthetjük még gyümölcsökkel (meggy, cseresznye).

Csalánfőzelék

Hozzávalók: 40 dkg csalán, 2 evőkanál liszt, olaj, 1 dl tejföl, 1 db zsemle, só, bazsalikom, őrölt bors A spenóthoz hasonló módon készíthetünk főzeléket a gyógyerejű csalánból is. A mosókesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dkg-ot, és váltott vízben alaposan mossuk meg. Utána a szár nélküli leveleket tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba, öntsünk rá 4 dl vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normál méretű tárcsával ellátott műanyagházas húsdarálón hajtsuk át, a visszamaradt lébe pedig áztassunk be …

Tudjon meg többet ➢

Csipkebogyólekvár

Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 80 dkg cukor, 1db cirom leve Előkészítés: A megmosott csipkebogyónak kiszedjük a magját, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (kb. 30-45 perc). Ezt követően az egész főzetet szitán vagy szöveten átpasszírozzuk és a masszába belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Felforraljuk és kevergetés közben még 5 percig főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

Csipkebogyómártás

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, csipkebogyólekvár, 3 dl vörösbor, citromlé Elkészítés: Az 1 evőkanál zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a vörösborral felforraljuk. Forrás után annyi csipkebogyólekvárt adunk hozzá, hogy besűrűsödjön, és a legvégén ízlés szerint citromlevet teszünk hozzá. Fogyasztása vadhúsok mellé ajánlott.

Csipkebogyószörp

Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav/liter A dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Másnap a levet ismét kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra egy liter meleg vizet teszünk, és másnapig állni hagyjuk. Ezt követően ismételten kipréseljük, és egyesítjük a leveket (leszűrjük). A léhez cukrot és citromsavat adunk. Az elkészített szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilt vagy 1 g nátrium-benzoátot oldunk.