Berkenyelekvár

Sűrű sziruppá főzünk 1 liter vízzel és 0,5 liter vörösborral 2,5 kg cukrot, majd hozzáadunk 4 kg előre megtisztított berkenyét és addig főzzük így tovább, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri. Ezt követően üvegbe tesszük, csipetnyi szalicilt helyezünk a tetejére, légmentesen lezárjuk és dunsztoljuk.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Ligetszépe, parlagi A Ligetszépe, parlagi népies neve: - A Ligetszépe, parlagi leírása A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozik, Észak-Amerikából származó lágyszárú évelő növény, amely 1- 1,5 méterre is megnő. Általában töltéseken és ugaron nő. […]
  • A gyógynövények alkalmazásának módjai A gyógyítók a világ legtöbb részén csupán kis számú, és csak a környékbeli, illetve lakó­helyükhöz közeli vidékeken termő gyógynövé­nyek alkalmazásával végzik a gyógykezeléseket. Sikereik, eredményeik nem pusztán növényisme­retüknek […]
  • Málnalé Mossunk meg alaposan 3 kg érett málnát és gyümölcscentrifugával préseljük ki, majd adjunk hozzá 400 g cukrot, és főzzük 60 percen át. Ezt követően töltsük üvegekbe, és légmentesen zárjuk.
  • Zsálya, orvosi A Zsálya, orvosi népies neve: Kerti zsálya. A Zsálya, orvosi leírása Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, Dél-Európa karsztjain tömegesen termő, hazánkban termesztett, bokros, illatos félcserje. Jellegzetes illatú évelő […]
  • Bojtorján, nagy A Bojtorján, nagy népies neve: Keserű lapu, laboda, ragadáncs, bojtorjáng, bogáncs, bozogáncs. A Bojtorján, nagy leírása A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Erdők szélén, utak mentén, előforduló, kétnyári növény. A […]