Tök, közönséges tök

A Tök, közönséges tök népies neve:

Úri tök, dinka.

A Tök, közönséges tök leírása

A tökfélék (Cucurbitaceae) családjába mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik. Ezek között szerepelnek egylaki és kétlaki gyógynövények, lágyszárúak és fás szárúak is. Kabaktermésük van, melynek alakja és formája igen változatos lehet. Sokan szeretik téli csemegének. Ha megcsípi a dér, különösen édes ízű lesz.

Heverő vagy indás szárú, érdesen szőrös növény, a kacsok elágazók. Levelei 5 karéjúak, mélyen szeldeltek. Pártája 7-10 cm széles. Kabakterméseiben a magok lapítottak, halványsárgák vagy szürkészöldek.

A Tök, közönséges tök elterjedése

Napjainkban számos fajtáját termesztik világszerte. Hazája Észak-Amerika.

Hogyan gyűjtsük a Tök, közönséges tök gyógynövényt?

A töknek a magját használják gyógyászati célokra.

A Tök, közönséges tök hatóanyagai:

Fitoszterolok, közöttük a delta-7-szterol, tokoferol, ritkább aminosavak, mint a féreghajtó hatású kukurbitin, nyomelemek, így szelén, mangán, réz és cink, zsíros olaj.

A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz, cink is.

A Tök, közönséges tök felhasználása:

Napjainkban a tök magját mindenekelőtt a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén fellépő vizeletürítési nehézségek enyhítésére használják. Emellett a szterolok befolyásolják a dihidro-tesztoszteron képződési és tárolási folyamatát, amely a prosztata-megnagyobbodásért tehető felelőssé. Régebben a népi gyógyászatban a magvak (bizonytalan) hatását magas dózisban (200-400 g! ) féreghajtóként aknázták ki. Homeopátiás készítményei émelygés, hányás esetén nyújtanak segítséget.

A tökmagból előállított gyógytermékek a gyógyszertárakban és a gyógynövényboltokban beszerezhetők.

Jó tudni a Tök, közönséges tökről!

A fitoszteroloknak köszönhetően a tökmag jótékony hatást fejt ki a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra illetve a hólyagirritáció gyógyításában. Ajánlják vizeletürítési nehézségek esetén is.

Mellékhatása nem ismert.

Érdekesség a Tök, közönséges tök kapcsán:

A pirított és sózott tökmag kedvelt csemege. A tökmagot rendkívül sokoldalúan hasznosíthatjuk, tehetjük pogácsába, kenyérbe. A tököt a spanyolok hozták Európába az 1500-as években.

A Tök, közönséges tök az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.