Legyezőfű, réti

A Legyezőfű, réti népies neve:

Szent János kenyere, bajnóca, varjúmogyoró.

A Legyezőfű, réti leírása

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. A nyirkos réteken, vízpartokon, vizes élőhelyeken élő, évelő növény. Termése csoportosan álló, csavarodott aszmag csoport.

Évelő növény. Levelei 2-5 pár szárnyasak. A levélkék tojásdadok, kétszeresen csipkések és fogasak, fonákjukon szürkén vagy fehéren molyhosak. A csúcsi levélke mélyen háromkaréjos. Fehéres-sárga szirmú, 2-5 mm hosszú, illatos virágai végálló álernyőkben helyezkednek el.

A Legyezőfű, réti elterjedése

Magaskórós társulások, nyirkos rétek, árterületek. Európában és Ázsiában honos.

Hogyan gyűjtsük a Legyezőfű, réti gyógynövényt?

A növény felső virágos leveles részét hasznosítják gyógyászati célokra. Július-augusztus folyamán gyűjtik.

A Legyezőfű, réti hatóanyagai:

Illóolaj szalicil-aldehidei és metil-szaliciláttal, részben glikozidokként; flavonoidok, mint szpirozid, cserzőanyagok.

A Legyezőfű, réti felhasználása:

A virágok és a virágos hajtás izzasztó és vizelethajtó tulajdonságúak. Szalicilsav-vegyületek (aszpirinhoz hasonló) azonban a növényben csekély mennyiségűek, ezért a gyulladáscsökkentő hatás kérdéses. A drogot csupán izzasztókúrákhoz alkalmazzák, így például kezdődő megfázás esetén szívesen felhasznált és ajánlott szer. A népi gyógyászat reumás megbetegedések kezelésére ma is használja. Homeopátiásan például a reumatizmus és a nyálkahártya-gyulladások ellen alkalmazzák.

Tea: Csészénként 1-2 teáskanálnyi virágot felöntünk forrásban lévő vízzel, 10 perc után leszűrjük. Napi 2-3 alkalommal fogyasszunk egy csésze teát megfázás esetén. A tea hársfavirággal is kiegészíthető. Izzasztó, vizelethajtó és lázcsillapító hatású.

A növény közismert jó vizelethajtó, vértisztító és lázcsillapító hatásáról. Influenza idején, megfázás esetén gyakran használják izzasztóként, de a népi gyógyászatban alkalmazzák hólyaghurut, vesegyulladás és reuma ellen is.

Jó tudni a Legyezőfű, rétiről!

Ne alkalmazzuk szalicilátokkal szembeni túlérzékenység esetén. Kisgyermekeknél tilos az alkalmazása vírusfertőzések esetén! Szennyezett, fertőzött vizek mellől ne gyűjtsük a növényt!

Érdekesség a Legyezőfű, réti kapcsán:

Hajtása a kétméteres magasságot is elérheti.

A Legyezőfű, réti az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.