Kapor, kerti

A Kapor, kerti népies neve:

Uborkafű, fűszerkapor.

A Kapor, kerti leírása

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, közismert fűszer- és gyógynövény. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban nem őshonos, de régóta termesztik.

Az édesköményhez hasonló megjelenésű növény, azonban jellegzetesen kapor illatú. Levelei finoman, 2-3-szorosan szárnyaltak, levélkéi fonalszerűen szálasak. Összetett ernyővirágzata boltozatos, 30-50 ernyőcske alkotja, a gallér- és gallérkalevelek hiányoznak. 3-5 mm hosszú ikerkaszattermése barnás, széles elliptikus, általában részterméskékre széteső, oldalsó bordái szárnyszerűen kiszélesednek.

A Kapor, kerti elterjedése

Ősidők óta termesztett növény, esetenként elvadul. Hazája Délnyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Kapor, kerti gyógynövényt?

A kapor virágos hajtását és apró, tojásdad alakú iker-kaszattermését használják gyógyászati célra. A nyár folyamán gyűjtik.

A Kapor, kerti hatóanyagai:

Karvon főhatóanyagú illóolaj, benne limonén és dillapiol is; furokumarinok és hidroxi-kumarinok.

A Kapor, kerti felhasználása:

A kapor termései enyhe emésztésserkentő, szélhajtó és görcsoldó tulajdonsággal rendelkeznek. Mára jobbára csak a népi gyógyászatban alkalmazzák a köményhez hasonlóan, így emésztési bántalmak és étvágytalanság esetén, valamint szoptatós anyák tejelválasztásának fokozása céljából. A homeopátiában magas vérnyomás csökkentésében nyújt segítséget. Fűszerként a növény friss hajtásrendszerét használják fel, amikor a magvak még éretlenek.

Tea: 1 teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Könnyíti az emésztést. Bor: 2 teáskanálnyi összetört kaportermést tegyünk 3 dl víz és 3 dl bor keverékébe, forraljuk fel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Hidegen étkezésekhez fogyasztandó. Ülőfürdő: 30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel, és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez. Altesti fájdalmak esetére ajánlott. Fűszerként: A tökfőzelék tipikus fűszere, de több más zöldségfőzelékhez is jól illik. Használható tej-alapú mártásokhoz és halakhoz is. A savanyúságok – kovászos uborka, savanyú káposzta, tök – elkészítésénél is előszeretettel használják. Uborkasalátáknak is kedvelt fűszere.

A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.

Jó tudni a Kapor, kertiről!

Érdekesség a Kapor, kerti kapcsán:

A Ebers-papiruszban amment néven leírt növény a kapor. A Földközi-tenger vidékéről származó fűszert a római légionáriusok hozták be Pannóniába és Európába. A középkorban varázserejű növénynek tartották a boszorkányok ellen. A híres római gladiátorok a kapor terméséből sajtolt olajjal dörzsölték be testüket, a kapornak ugyanis titokzatos erőt tulajdonítottak.

A Kapor, kerti az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.