Tövises iglic

A Tövises iglic népies neve:

Gilice tövis, ekenyűg, tövises iglice.

A Tövises iglic leírása

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Tövises, bokros félcserje, amely utak mentén, parlagokon él. Júniustól szeptemberig virágzik.

Fásodó, szőrözött szárú, tövises növény. A levelek fogazottak, három lekerekített, vagy csúcsos, közepes levélkével. A virág színe rózsaszíntől a fehérig terjedhet. 10-20 mm-es pártával. A termés selymes szőrű hüvely, ami olyan hosszú vagy hosszabb, mint a csésze.

A Tövises iglic elterjedése

Száraz gyepek, legelők, nedves rétek. Európában honos.

Hogyan gyűjtsük a Tövises iglic gyógynövényt?

A növény gyökerét és virágos, leveles hajtását alkalmazzák gyógyászati célokra. A gyökerekről az agancsszerű gyökérfejet minden esetben el kell távolítani. Gyűjtési ideje tavaszi hónapoktól őszig ajánlott.

A Tövises iglic hatóanyagai:

A növényi drog triterpéneket (onokolt), izoflavonoidokat (ononint), illóolajat (anetolt, karvont, mentolt), ásványi sókat tartalmaz.

A Tövises iglic felhasználása:

A gyökérből előállított kivonatok vízhajtó hatásúak, de nem emelik meg a vizeletben kiválasztott elektrolit mennyiségét. Az alsó húgyutak megtisztítására gyulladásos megbetegedések esetén, a húgykő kialakulásának megelőzésére és kezelésére alkalmasak. A népi gyógyászat köszvény, reumatikus fájdalmak és krónikus bőrgyulladások kezelésére használja. A homeopátiában vízkór ellen vetik latba.

Vese- és hólyagbántalmak elleni gyógyteakeverékek fontos alkotórésze. Tea: Csészénként 2 teáskanálnyi tövises iglic gyökeret leöntünk forrásban lévő vízzel, melegen tartjuk fél óráig, majd leszűrjük. Naponta 2-3 alkalommal, étkezések között alkalmazzuk, néhány nap elteltével rövid szünetet tartsunk.

A növényi drogot vese- és hólyagbajok esetén alkalmazzák, jó vizelethajtó hatású. A húgykő kialakulásának megelőzésére alkalmas szer. Ajánlják reumás bántalmak esetén is teakeverékekben.

Jó tudni a Tövises iglicről!

Ne felejtsük el, gyűjtésnél a gyökerekről az agancsszerű gyökérfejet eltávolítani!

Érdekesség a Tövises iglic kapcsán:

Tövises iglic az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, kétoldali szimmetriájú virágzat.