Máriatövis

A Máriatövis népies neve:

Őszbogáncs.

A Máriatövis leírása

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae=Compositae) családjába tartozik. Mediterrán vidékről származó egyéves tüskés növény (1-1,5 m magas). Hazánkban termesztik, de utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható. Sok fényt és meleget igényel, de jó szárazságtűrő. Kaszattermése van.

Levelei nagy, áttelelő tőlevélrózsát alkotnak, sötétzöldek, fehéren márványozottak és csipkés szélűek, tövisesek, karéjosak. A lilás bíborszín csak csöves virágok 4-8 cm átmérőjű fészekben állnak, a külső fészekpikkelyek erősen visszagörbültek, sárga tövisesek. A termés 6-7 mm hosszú, szürke pettyes, a csúcsán sárga szegéllyel és érdes repítőszőrökkel.

A Máriatövis elterjedése

Útszélek, törmelékek, marhalegelők. A Földközi-tenger partvidékén és Délnyugat-Ázsiában honos, máshol gyógy- és dísznövényként termesztik, elvadul.

Hogyan gyűjtsük a Máriatövis gyógynövényt?

Gyógyászati célokra általában a növény érett magját hasznosítják, de szárított formában a föld feletti leveles hajtásrésze is felhasználható. A nyári hónapokban gyűjthető.

A Máriatövis hatóanyagai:

A termésfal tartalmaz szilimarint, többféle flavonolignán keverékét. A főkomponensek a szilandrin, szilibin, szilihermin, szilikrisztin. A növényben találhatók még flavonoidok, szterolok.

A Máriatövis felhasználása:

Az izolált szilimarin mint májvédő anyag ismert. Standardizált preparátumokban használják toxikus, például gyógyszerek, ipari mérgek, vagy galócamérgezés okozta májkárosodás kezelésére és megelőzésére, továbbá krónikus májgyulladás és májzsugorodás esetén. A termésdrog régóta ismeretes görcsoldó szerként és epeműködés-serkentő hatásáról is. Használják enyhébb emésztési problémák, valamint funkcionális epehólyagpanaszok gyógyítására. A szilimarin alig kerül bele a teafőzetbe, mivel nehezen oldódik vízben. A leveles hajtást a népi gyógyászat máj- és epepanaszok enyhítésére használja, ez azonban nem tartalmaz szilimarint. A termésből készült homeopátiás szerek a máj- és epebetegségeken túl aranyér-, visszérbántalmak és reumatikus panaszok kezelésére alkalmasak.

Tea enyhe emésztési panaszokra: Csészénként egy teáskanálnyi érett magot szétmorzsolunk, leöntünk forrásban lévő vízzel, és negyedóra múlva megszűrjük. Napi három alkalommal étkezések előtt fogyasztunk egy-egy csészét.

A szilimarin (és vegyületei) antioxidánsként, szabadgyök fogóként védi a májat. Fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav, illetve a fehérjeszintézist is. Heveny májgyulladásban, májzsugorodással járó betegségekben alkalmazzák, valamint gyógyszerek okozta májkárosodás kezelésére, megelőzésére kiváló szer.

Jó tudni a Máriatövisről!

A tea nagyon alacsony koncentrációban tartalmaz szilimarint, májbetegségek kezelésére inkább az izolált szilimarint tartalmazó gyógyszerkészítményeket válasszuk.

Érdekesség a Máriatövis kapcsán:

A fákban szegény vidékeken tüzelőanyagnak is használták.

A Máriatövis az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros fészekvirágzat.