Majoránna

A Majoránna népies neve: pecsenyevirág, majoranna Majoránna leírása Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, mediterrán vidékeken őshonos, nálunk termesztett egyéves fűszernövény. Íze kellemes. Fűszeres illatú, szürkén molyhos növény. Levelei kerek-tojásdadok. Fehéres vagy rózsaszín virágai mintegy 4 mm hosszúak, a tömötten egymásra simuló murvalevelek hónaljában, illetve végálló álfüzérben nyílnak. Majoránna elterjedése Hazája Észak-Afrika, Délnyugat-Ázsia. Fűszernövényként termesztik, ritkán elvadul. Hogyan gyűjtsük a Majoránna gyógynövényt? A növény évente kétszer aratható, virágos leveles szárát július-augusztus folyamán gyűjtik. Majoránna hatóanyagai: „Főként szabinénhidrát-tartalmú illóolaj; csekély mennyiségben fenol-glikozidok, mint az arbutin; flavonoidok, típusos cserzőanyagok.” Hogyan gyűjtsük a Majoránna gyógynövényt? A növény föld feletti virágos, leveles szárát hasznosítják gyógyászati célokra. Illóolajat (szabinént), cserzőanyagokat, flavonoidokat tartalmaz. Majoránna felhasználása: A majoránna kiváló görcsoldó, izzasztó, szélhajtó, erő­sítő (tonizáló), köptető, serkentő és menstruációt …

Tudjon meg többet ➢

Medvehagyma

A Medvehagyma népies neve: Sásihagyma. Medvehagyma leírása A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. A medvehagymáról többet is megtudhat a Medvehagyma, a tavaszbúcsúztató méregtelenítő című cikkünkből. Karcsú hagymájú növény. Többnyire két tőlevelet fejleszt, melyek hosszú nyelűek, alakjuk széles-lándzsás. Ernyős virágzatában nem képződnek sarjhagymák. Virágai hófehérek, 8-10 mm hosszúak. A Medvehagyma elterjedése Nyirkos lomberdők Európa, Ázsia. Hogyan gyűjtsük a Medvehagyma gyógynövényt? A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. A medvehagyma levelét gyógynövény boltokban is árusítják. A Medvehagyma hatóanyagai: Ugyanazok a kéntartalmú vegyületek, mint a fokhagymában, de eltérő mennyiségi összetételben. …

Tudjon meg többet ➢

Mustármag

A mustármag gyógynövény hatásai, alkalmazása

Latin neve: Brassica nigra. A mustármag bőrpírt előidéző, bőrizgató, ser­kentő, vizelethajtó, vértisztító hatású gyógynövény, míg na­gyobb mennyiségben hánytatószerként funkcionálhat. A meleg vízbe tett egy kávéskanálnyi összetört mustármag enyhe hashajtó és vértisztító hatá­sú, míg egy evőkanálnyi mennyisége gyorsan meghánytat. Külsőleg a mustárolaj helyi keringésélénkü­lést eredményez. A mustártapaszhoz keverjük hideg vízzel sűrű péppé a mustármag porát, majd kenjük szét egy pamutvászon anyagon. Tegyünk egy vékony anyagot a bőrre és erre helyezzük a mustártapaszt. A pakolást addig tartsuk a bőrön, amíg az égető érzés kíséreté­ben ki nem pirosodik. Ekkor a tapaszt távolítsuk el, a maradék mus­tárt mossuk le a bőrről. A mustártapasz fájdalmakra, rándulásra, gör­csökre, és olyan hideg területekre jó, ahol kerin­gésélénkítésre van szükség. Érzékeny területekre, lágy bőrfelületre ne te­gyük. Ha túl erősnek …

Tudjon meg többet ➢

Szilva

A Szilva népies neve: Szilva A Szilva leírása A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva. A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú levelei csipkésen fogazottak. Levelei felül kopaszok, míg fonákukon kevésbé ugyan, de pelyhesen szőrösek. Kettesével álló virágaik, finoman szőrözött kocsányaik lombfakadással egy időben nyílnak. 7-12 mm zöldes-fehér sziromlevelei vannak. Termései fajtától függően különbözőek. A Szilva elterjedése A közönséges házi szilva csak termesztett növényként, ismert. Előfordulhat elvadulása is, de jellemzően gondozott gyümölcsösökben található meg. Hogyan gyűjtsük a Szilva gyógynövényt? Az érett szilvát fogyasztjuk. A Szilva hatóanyagai: Drogja a Pruni domestici fructus és cortex, a szárított, érett termésekben illetve a friss kéregben. Megtalálhatóak benne különféle gyümölcssavak, cukrok, pektinek, ásványi …

Tudjon meg többet ➢