Medvehagyma

A Medvehagyma népies neve:

Sásihagyma.

Medvehagyma leírása

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. A medvehagymáról többet is megtudhat a Medvehagyma, a tavaszbúcsúztató méregtelenítő című cikkünkből.

Karcsú hagymájú növény. Többnyire két tőlevelet fejleszt, melyek hosszú nyelűek, alakjuk széles-lándzsás. Ernyős virágzatában nem képződnek sarjhagymák. Virágai hófehérek, 8-10 mm hosszúak.

A Medvehagyma elterjedése

Nyirkos lomberdők Európa, Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Medvehagyma gyógynövényt?

A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. A medvehagyma levelét gyógynövény boltokban is árusítják.

A Medvehagyma hatóanyagai:

Ugyanazok a kéntartalmú vegyületek, mint a fokhagymában, de eltérő mennyiségi összetételben.

Hogyan gyűjtsük a Medvehagyma gyógynövényt?

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.

A Medvehagyma felhasználása:

A medvehagymát a népi gyógyászatban a fokhagymához hasonlóan emésztési zavarok és magas vérnyomás ellen használják, valamint az időskori érrendszeri elváltozások megelőzésére. Az utóbbi időkben bizonyítottan vérnyomás- és vérzsírcsökkentő, valamint véráramlás-javító tulajdonságai révén keltett újra nagy figyelmet. Hatásait a kellemetlen fokhagymaszag nélkül váltja ki. A friss leveleket a metélőhagymához hasonló módon fogyasztják (fennáll az összetévesztés veszélye a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel! ). Homeopátiás felhasználási területe az emésztési gyengeség kezelése.

Lé: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz. Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja. Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együtt szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás. Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció. Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése

Jó tudni a Medvehagymáról!

Könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel!

Érdekesség a Medvehagyma kapcsán:

Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban is igyekeznek védeni, – a védett területeken gyűjtését nem engedélyezik -, de még nem védett. A medvehagymából kiváló pesto és saláta is készíthető. A bioélelmiszerek kedvelt fűszernövénye.

A Medvehagyma az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, több mint 5 sziromlevél.