Karbonsavak

A karbonsavak szerves növényi savak, főleg a K, Mg, és egyéb ásványi anyagok szállítása a fő feladatuk. Főleg gyümölcsökben találhatóak meg, mint citromsav, almasav, borkősav, csersav, borostyánkősav, sóskasav, kávésav, fahéjsav. Gyógynövény Kovasav: A kovasav szervetlen sav, kémiailag szilicium-dioxid. A növények anyagcsere folyamataiban játszik szerepet, és a növényi sejtfal szilárdításában vesz részt. Vizelethajtó hatása van, gyulladásos területekre és köszvényes bántalmakra főleg borogatásként alkalmazható. Szájüregi gyulladások esetén gargalizáló szerként használható. Tuberculózis elleni hatása azon alapul, hogy a kovasav bevonja a gócokat (elmeszesíti őket), és ha a gócok jóindulatúak, akkor nyugalomba helyezésük után könnyebben gyógyulnak. Gyógynövények: mezei zsúrló, pásztortáskafű, kenderfű, tarackbúza, apróbojtorján, tüdőfű. Gyógynövény – Fitoncidák A fitoncidák a növények testnedveinek gomba és baktériumölő anyagai. Eltérő kémiai felépítésűek, a hatást a mikroorganizmusok DNS, …

Tudjon meg többet ➢

Mustármag

A mustármag gyógynövény hatásai, alkalmazása

Latin neve: Brassica nigra. A mustármag bőrpírt előidéző, bőrizgató, ser­kentő, vizelethajtó, vértisztító hatású gyógynövény, míg na­gyobb mennyiségben hánytatószerként funkcionálhat. A meleg vízbe tett egy kávéskanálnyi összetört mustármag enyhe hashajtó és vértisztító hatá­sú, míg egy evőkanálnyi mennyisége gyorsan meghánytat. Külsőleg a mustárolaj helyi keringésélénkü­lést eredményez. A mustártapaszhoz keverjük hideg vízzel sűrű péppé a mustármag porát, majd kenjük szét egy pamutvászon anyagon. Tegyünk egy vékony anyagot a bőrre és erre helyezzük a mustártapaszt. A pakolást addig tartsuk a bőrön, amíg az égető érzés kíséreté­ben ki nem pirosodik. Ekkor a tapaszt távolítsuk el, a maradék mus­tárt mossuk le a bőrről. A mustártapasz fájdalmakra, rándulásra, gör­csökre, és olyan hideg területekre jó, ahol kerin­gésélénkítésre van szükség. Érzékeny területekre, lágy bőrfelületre ne te­gyük. Ha túl erősnek …

Tudjon meg többet ➢

Zsírok, zsíros olajok

A zsírok az illóolajtól abban különböznek, hogy nem párolognak, és nem oldódnak alkoholban (a ricinus kivételével). Ezeket főleg magvakból, sajtolással nyerik ki (lenolaj, napraforgó, repce, ricinus, szerecsendió, mustármag). Ricinusolaj (oleum ricini): a Ricinus communis (önmagában-kezeletlenül mérgező mag, lásd. mérgező növények) magvaiból gyógyszertárilag sajtolt, színtelen olaj ricinolsavas és izoricinolsavas trigliceridből áll. A ricinolsav oxizsírsav, amely a ricinusolajból a vékonybélben lipáz nevű enzim hatására felszabadul, enyhén izgatja a bélfalat, és heves bélmozgást vált ki, de nem okoz fájdalmat, bélgörcsöket, alhasi vérbőséget, ezért terhesség és szoptatás alatt, illetve gyermekeknek is adható (csecsemőknek nem, mivel súlyos kiszáradásos állapotot okozhatnak!). A ricinusolaj gátolja a vastagbél antiperisztaltikáját (renyheségét), ezzel csökkenti a széklet kiszáradását, egyben mivel rossz a (többi zsírsavhoz képest) felszívódása a vékonybélből, ezért nagyobb része …

Tudjon meg többet ➢