Orvosi Somkóró

Az Orvosi Somkóró népies neve:

Kőhere, sárkerep, vad lóhere, sárga lucerna.

Az Orvosi Somkóró leírása

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, tömegesen megtalálható kétéves növény. Utak mellett, meszes talajon, köves helyeken, parlagokon előforduló növény. A gyökere ujjnyi vastag szárat fejleszt, és akár 1 méteresre is megnő, maga a növényi szár pedig 20-100 cm méter magas. Egész nyáron át virágzik.

Levelei háromszorosan szárnyasan összetettek, a hosszúkás levélkék szabálytalanul fogazottak. Csüngő virágai egyoldalú fürtben állnak. A párta 5-7 mm hosszú, a vitorla és az evező hosszabbak, mint a csónak. A hüvelytermés csupasz, kerek vagy tojásdad, keresztben redőzött 5-8 maggal.

Az Orvosi Somkóró elterjedése

Száraz gyomtársulások, útszélek. Európában, Ázsiában honos, máshol behurcolták.

Hogyan gyűjtsük az Orvosi Somkóró gyógynövényt?

A növény felső virágos részét gyűjtik gyógyászati célokra május-augusztus folyamán.

Az Orvosi Somkóró hatóanyagai:

A növény a kumarinoknak (kumarin, melilotin, melilotozid) köszönhetően kellemes illatú. Tartalmaz még flavonoidokat, triterpén szaponinokat.

Az Orvosi Somkóró felhasználása:

A drog kivonata fájdalommal és a láb elnehezülésével járó vénabetegségek, lábszárizomgörcs, viszketési inger, duzzanatok, illetve aranyér ellen használatos. Mivel a kumarintartalom, ami a hatásosságot indokolja, a növényben erősen ingadozó, a szabványosított késztermékek kerültek előnybe, főképp hogy a magas dózisok fejfájást és szédülést okozhatnak. Teakeverékekben a drog aromás adalékanyagként is szerepelhet. A somkórót a népi gyógyászat köhögés esetén nyálkaoldásra, külsőleg ficam, zúzódás és vérömleny esetén borogatásra is. Homeopátiás felhasználási területeit fejfájás, migrén, orrvérzésre való hajlam, illetve visszérbántalmak kezelése.

A növényben megtalálható kumarin mennyisége változó, ezért javasolt a gyári készítmények használata.

Az orvosi somkóró kivonata véralvadásgátló hatású, fokozza a nyirokkeringést: vénatágulatok, a láb elnehezülésével járó vénabetegségek és duzzanatok esetén használatos. Borogató szerként is kifejti jótékony hatását visszérgyulladás, lábszárfekély esetén.

Jó tudni az Orvosi Somkóróról!

Poros utak mellett ne gyűjtsük a növényt! Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttalkalmazását kerülni kell. A növényben megtalálható kumarin mennyisége változó, ezért javasolt a gyári készítmények használata. Magas dózisok bevétele esetén fejfájás és szédülés jelentkezhet.

Érdekesség az Orvosi Somkóró kapcsán:

A növényi drogot dohányillatosítónak is használják.

Orvosi Somkóró az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, kétoldali szimmetriájú virágok.