Macskagyökér, orvosi

A Macskagyökér, orvosi népies neve:

Baldrián, bádiánfű, fordulófű, hodolán, macskagyökönke, mezei nárdus, Szent Magdolna füve, valerián, terjékfű.

A Macskagyökér, orvosi leírása

Alak-gazdag faj. Levelei páratlanul szárnyaltak, felső levelei ülők és szalagosak. Virágzata gyakran erősen elágazó álernyő. A párta 3-8 mm hosszú, fehér vagy rózsaszín, kehely alakú. A csésze széle virágzáskor begöngyölődik, éréskor pelyhes bóbitává alakul.

A Macskagyökér, orvosi elterjedése

Nedves rétek, árkok, erdők. Hazája Európa, Ázsia, délebbre ritkább.

Hogyan gyűjtsük a Macskagyökér, orvosi gyógynövényt?

Mint ahogy a növény neve is elárulja, gyökerét, gyökértörzsét hasznosítják gyógyászati célra. A gyökérzet szaga nem kellemes. Gyűjtése tavasztól őszig ajánlott. A gyökértörzsekről el kell távolítani a szár- és levélcsonkokat. A gyökeret közvetlenül gyűjtés után meg kell mosni, mert száradást követően már nehéz megtisztítani.

A Macskagyökér, orvosi hatóanyagai:

Bornil-izovalerianátot és szabad izovaleriánsavat tartalmazó illóolaj, mindkét vegyület felelős a növény jellegzetes illatáért, amely a drog szárítása során szabadul fel; valerénsavak (szeszkviterpének); valepotriátok (iridoidok), mint a valtrát (e vegyületek instabilitása miatt a kivonatokban és tinktúrákban csak lebontási termékeik találhatók); csekély mennyiségben piridin-alkaloidok, fenolkarbonsavak.

A Macskagyökér, orvosi felhasználása:

Az orvosi macskagyökeret enyhe nyugtatószerként alkalmazzák izgalmi állapotok, elalvási nehézség, ideges szívpanaszok és a gyomor-bél rendszer görcsös fájdalmainak csillapítására. Fürdők alkotórészeként is enyhén nyugtató hatású. Ezt a hatást napjainkig nem tudták egyetlen hatóanyaghoz kötni. Úgy tartják, hogy a macskagyökér hatása több beltartalmi anyag összjátékának eredménye. Homeopátiás felhasználási területei közé tartozik az alvászavarok kezelése mellett az isiász gyógyítása is.

Tea: Forrázzunk le 3 dl vízzel 1-2 teáskanálnyi összevágott macskagyökeret, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. Alvászavar kezelésére komlóvirággal egészíthető ki. (idegcsillapító, nyugtató)Fürdő: Hagyjunk állni 100 gram macskagyökeret 1 liter vízben fél napon át, majd szűrjük le, s öntsük a fürdővízhez. (nyugtató, enyhe altató hatású)Por: Törjünk össze 1 teáskanálnyi szárított macskagyökeret, és keverjük hozzá tejtermékekhez – joghurthoz, kefirhez, túróhoz. Bor: Néhányan fehérborba rakják, érlelik, majd leszűrik, s így alkalmazzák nyugtatószerként.

A macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozik. Nyirkos, lápos réteken, árnyas erdőkben előforduló évelő növény. Május-júniusban virágzik. Kertben is jól növekszik. Hogyan gyűjtsük? A macskákat vonzza a növény szaga, innen is ered a neve. Hippokratész idejében a macskagyökeret női bajoknál alkalmazták. Mint ahogy a növény neve is elárulja, gyökerét, gyökértörzsét hasznosítják gyógyászati célra. A gyökérzet szaga nem kellemes. Gyűjtése tavasztól őszig ajánlott. A gyökértörzsekről el kell távolítani a szár- és levélcsonkokat. A gyökeret közvetlenül gyűjtés után meg kell mosni, mert száradást követően már nehéz megtisztítani. Mi van benne? A növény gyökere illóolajat (izovaleriánsavat, bornil-izovalerianátot), valepotriátokat (valtrátot), szeszkviterpéneket, alkaloidot tartalmaz. Mire jó? Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is.

Jó tudni a Macskagyökér, orvosiról!

Terhesség és szoptatás alatt alkalmazása nem javasolt.

Érdekesség a Macskagyökér, orvosi kapcsán:

A macskákat vonzza a növény szaga, innen is ered a neve. Hippokratész idejében a macskagyökeret női bajoknál alkalmazták.

A Macskagyökér, orvosi az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, kétoldali szimmetriájú virágok.