Kikerics

A Kikerics népies neve:

Kikirics, kükörics, kükirc, kükerc, kutyadöglesztő.

A Kikerics leírása

A kikerics virágai lilák vagy rózsaszínek. Termése toktermés, a magok kora nyáron érnek be és érdekes módon a hangyák hordják szét, mivel a magokat védő rétegnek magas a keményítő tartalma. Fiókhagymákkal szaporítható. Évelő növény.

A liliomvirágúak rendjében a kikericsfélék családjába tartozik. Magyarországon több fajtája is ismert, az őszi kikerics, a homoki kikerics és a magyar kikerics. A magyar kikerics szigorúan védett növény. A kikerics hagymagumós növény, mely télálló. Egy gumóból 6-8 növény is kihajthat. Hosszúkás lándzsás leveleit tavasszal hozza, míg virágát jellemzően ősszel hajtja. Néhány faj már tavasszal is kivirágzik, azonban ez a magyar és a sárga kikerics.

A Kikerics elterjedése

Nevét a Fekete- tenger keleti-délkeleti partján kialakult Kolkhisz ókori királyság nevéből eredeztetik. A kikerics a mediterrán vidékek növénye,a mediterránium keleti részén él, Európától Iránig megtalálható növény.

Hogyan gyűjtsük a Kikerics gyógynövényt?

A kikerics védett növény, nem gyűjthető.

A Kikerics hatóanyagai:

A kikerics hatóanyagai között megtalálhatjuk a tropánalkaloidokat, többek között: kochicin, demekolcin, kolchikozid.

Drogja a colchici semen az érett, szárított magokban.

A Kikerics felhasználása:

A kikerics mérgező hatás miatt a növény drogját preparátumokban használják vagy a tiszta kolchicint akut köszvény esetén alkalmazzák. Légzés- és szívbénulást okozhat, viszont sikeresen gátolja a daganatos sejtek osztódását.  Növényfajok keresztezésénél genetikusok alkalmazzák, a növények növekedésének akadályozására.

Jó tudni a Kikericsről!

A kikerics a villányi borok védjegye.

Érdekesség a Kikerics kapcsán:

A kikericset a legelő állatok kikerülik, nem fogyasztják vélhetően mérgező hatása miatt. Könnyen összetéveszthető a tavasz hírnökével a krókusszal, azonban a kikericsnek 6 míg a krókusznak pusztán 3 porzószára van.

A Kikerics az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 vagy több sziromlevél.