Sarkantyúka, kerti

A Sarkantyúka, kerti népies neve:

Sárog sarkantyú, sárga tőcséres, kapucinusvirág, pücülő.

A Sarkantyúka, kerti leírása

Magról hamar elszaporodik, április közepén vetik így májustól októberig virágzik. Kúszó és törpe fajtája is ismert. Balkonládák, kerti szegélyek kedvelt virága.

Egynyári, kúszó, kocsányokkal kapaszkodó csupasz növény. Pajzs alakú, kissé húsos levelei, piros, sárga vagy narancssárga kreppapír szerű virágai vannak. Alsó sziromlevele rojtos, csészelevele sziromszerű, 2-3 cm-es sarkantyúval. Összetéveszthető a piros sarkantyúvirággal és a hegyes szirmú sarkantyúfűvel.

A Sarkantyúka, kerti elterjedése

Hazája Perutól Kolumbiáig terjed. 1649 óta termesztett dísznövény, még a spanyolok hozták be Európába.

Hogyan gyűjtsük a Sarkantyúka, kerti gyógynövényt?

A Sarkantyúka, kerti hatóanyagai:

Drogja a tropaeoli herba a növény föld feletti részében.

Hatóanyagai között megtalálhatóak a glükozinolátok, leginkább a glükotropeolin amiből benzil-mustárolaj hasad le. Aszkorbinsav, flavonoidok és karotinoidok.

A Sarkantyúka, kerti felhasználása:

A benzil-mustárolaj ismert növényi antibiotikum. Húgyúti és felső légúti hurutok kezelésében hatékony segítséget nyújt. Külsőleg izomfájdalmak és zúzódások kezelésében alkalmazzák.

Jellemzően fertőtlenítőként és antibiotikumként alkalmazzák. Antibiotikumja a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légúti megbetegedéseket okozó baktériumokat. Teaként is fogyasztják és borogatásokba is teszik.

Magját biokrémbe sajtolják.

Jó tudni a Sarkantyúka, kertiről!

A kerti sarkantyúka afrodiziákum.

Érdekesség a Sarkantyúka, kerti kapcsán:

A kerti Sarkanytúka közkedvelt növénye a parasztkerteknek, gyümölcsfák tövébe ültetve távol tartja a vértetveket, de a paradicsomot és a krumplit is megóvja a kártevőktől.

A Sarkantyúka, kerti az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, kétoldali szimmetriájú virágok.