Ökörfarkkóró, szöszös

A Ökörfarkkóró, szöszös népies neve:

Farkkóró, borjúfarkfű, fáklyafű, mezei gyertya, sárga virág, királygyertya.

Az Ökörfarkkóró, szöszös leírása

A tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozó, erdőtisztásokon, réteken, legelőkön élő kétéves növény. Első évben csak a tőlevelei fejlődnek, a második évben pedig a szárai erősödnek.

Sárgásan nemezesen szőrös tőlevelei rozettát alkotnak, igen rövid nyelűek, elliptikusak. Szárlevelei a következő, alsóbb levélig lefutók. Tömött virágfüzéreiben rövid kocsányú, 2-5 cm hosszú virágok nyílnak, a nem szigorúan sugaras szimmetriájú párta átmérője 3,5-5 cm. Porzói közül a két rövidebb fehéren gyapjas szőrös, a három hosszabb pedig kopasz.

Az Ökörfarkkóró, szöszös elterjedése

Vágások, útszélek, vasúti töltések, legelők, gyomtársulások. Hazája Európa, Ázsia, továbbá széthurcolták.

Hogyan gyűjtsük az Ökörfarkkóró, szöszös gyógynövényt?

A növény virágját használják gyógyászati célokra. A kinyílt virág pártáit csészéjükből kiszedve, a reggeli órákban kell gyűjteni, mert később becsukódnak. Virágzása a nyári hónapokra esik. A virágot a tűző napra kitéve kell megszárítani, mert csak gyors száradás mellett őrzi meg szép sárga színét.

Az Ökörfarkkóró, szöszös hatóanyagai:

A virág triterpén szaponinokat (verbaszkoszaponinokat), flavonoidokat, nyálkaanyagot, iridoidokat tartalmaz.

Au Ökörfarkkóró, szöszös felhasználása:

Gyengén mézillatú és édes nyálkás ízű dúsvirágú ökörfarkkóró mindenekelőtt köhögés és megfázás elleni teák alkotórésze, de forrázatként készítendő keverékek díszítő drogjaként is használatos. Hatása az irritációt csökkentő nyálkaanyagoknak és a köptető szaponinoknak köszönhető. Vizes kivonatai igazoltan némi gyulladáscsökkentő, valamint vírus-ellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek. A népi gyógyászat a virágokat emellett vizelethajtó-, reuma elleni, s nehezen gyógyuló sebek borogatására alkalmas szerként is felhasználja. Homeopátiás készítményei a felső légutak és az orrmelléküregek gyulladásain kívül idegzsába gyógyítására is szolgálnak.

Tea: 2 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi összetört ökörfarkkóró-virágot, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Nyálkaoldó, köhögéscsillapító. Teakeverék: Köhögéscsillapító teakeverékek gyakori összetevője. Fürdő: Forraljunk fel 1 liter vízben 3 maréknyi ökörfarkkóró-virágot, majd hagyjuk állni a főzetet 12 percen át. Ezt követően szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez! Aranyeret, viszkető bőrbetegségeket kezelnek vele.

Az ökörfarkkóró ismert izzasztó és nyálkaoldó. Hatóanyagai (szaponinok) „oldják” a letapadt váladékot, így megkönnyítik a felköhögést. Az ökörfarkkóró – iridoid tartalma miatt jó – gyulladáscsökkentő gyógynövény, továbbá alkalmazzák szénanátha esetén. A népi gyógyászatban ülőfürdőnek elkészítve aranyeret, bőrbetegségeket kezelnek vele.

Jó tudni az Ökörfarkkóró, szöszösről!

Poros utak, árkok mentén ne gyűjtsük a növényt!

Érdekesség az Ökörfarkkóró, szöszös kapcsán:

Az ökörfarkkórót használják fejmosó szerként is, mert ápolja a hajat.

Az Ökörfarkkóró, szöszös az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.