Galagonya

A Galagonya népies neve:

Gelegenye, fehértövis, Isten gyümölcse, cseregalagonya.

A Galagonya leírása

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Legelők, erdőszélek, cserjések, tövises cserjéje illetve fája, de nevelhető a házi kertben is. A legfontosabb fajok közé a kétbibéjű galagonya (Crataegus laevigata L) és az egybibéjű galagonya (Crataegus monogyna Jacq.) tartozik.

Berzedt-ágú cserje vagy kis fa, hosszú, egyenes tövisekkel. A fiatal hajtások többé-kevésbé kopaszok. Tojásdad, vagy rombusz alakú levelei többnyire a fél levéllemez háromnegyed részéig, vagy a főérig mélyen, 3-7 hasábúak, amelyek hegyesedők, épszélűek, vagy a csúcsuknál ritkán fogazottak. Virágai 8-15 mm szélesek, egybibések. Sötétpiros, gömbölyded vagy tojásdad terméseinek nagysága 6-10 mm. Bennük egy csontár található.

A Galagonya elterjedése

Bokorerdők, napos-füves lejtők, száraz tölgyesek. Hazája Európa, Észak-Afrika, Délnyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Galagonya gyógynövényt?

A növény – Crataegi summitas – virágos leveles ágvégét, hajtásvégét használják gyógyászati célra. A cserje május-júniusban virágzik, termését októberben szedik.

A Galagonya hatóanyagai:

A növényi drog tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket.

A Galagonya felhasználása:

A virágok, a levelek és a termések, valamint ezek kivonatai gyakran közösen, számos gyógyszeripari készítményben megtalálhatók. A galagonyakészítmények erősítik a szívizom összehúzódásának erejét, és javítják a koszorúér, valamint a szívizom vérellátását. Bár a galagonyakivonatok hatásmechanizmusa nem hasonlít a szívre ható glikozidok működéséhez, gyakran veszik igénybe őket digitális terápia megerősítésére és kiegészítésére. A népi gyógyászatban a gyümölcsből készített lekvárt esetenként használják még hasmenés ellen és erősítőszerként. A homeopátia a szív- és keringési panaszok keringési panaszok terén alkalmaz galagonya készítményeket.

Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztása javallott. Tinktúra: Virágból, levélből, bogyóból készül. Tabletta: A galagonyából készített tabletta porított virágot, levelet, bogyót tartalmaz. Fűszerként: A galagonya terméséből gyümölcszseléket és mártásokat lehet készíteni.

A galagonyát a „szív gyógynövényének” is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása.

Jó tudni a Galagonyáról!

Gyerekek, várandós és szoptató nők ne használják. Téves, miszerint a galagonyatea kiváló fogyasztótea, bár kétségkívül ismeretes vízhajtó hatása, de a zsírraktáraktól a tea fogyasztásával nem lehet megszabadulni. Használata előtt érdemes orvosi kivizsgálást kérni, és tisztázni a betegség súlyosságát.

Érdekesség a Galagonya kapcsán:

A IV. Henrik (1533-1610) udvari orvosától származó ital, a Sirupus Senelorum a galagonya terméséből készült. A tövises növény régen a balszerencse szimbóluma volt.

A Galagonya az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.