Nehézszagú gólyaorr

A Nehézszagú gólyaorr népies neve:

Népies elnevezése nem ismert.

A Nehézszagú gólyaorr leírása

A kétszikűek osztályának a gólyaorrtermésűek rendjén belül a gólyaorrfélék családjához tartozó faj. Kellemetlen szagú, 20-50 cm magas, egyéves növény. Ragadós, mirigyes pirosas szárral. Levelei kétszeresen mélyen hasadtak és 3-5 levélkéből állnak, felállóak és szintén ragadósak. 1,5-2 cm virágai bíborrózsaszínűek, kettesével állóak. A csészéje szálkás a portok vörösesbarna. Májustól októberig virágzik.

A Nehézszagú gólyaorr elterjedése

Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában is honos. Cserjésekben, nyirkos erdőkben, falak, kőtörmelékek virága, nitrogéndús talajt kedvelő növény.

Hogyan gyűjtsük a Nehézszagú gólyaorr gyógynövényt?

A Nehézszagú gólyaorr hatóanyagai:

Drogja a geranii robertiani herba, a szárított, föld feletti hajtásrészben.

Hatóanyagai között megtalálhatóak az ellagitanninok mint a geranin, izogeranin továbbá flavonoidok. Kellemetlen szagú illóolaj található a friss növényben.

A Nehézszagú gólyaorr felhasználása:

Felhasználása a népi gyógyászatban igen sokrétű volt. Külsőleg fekélyek, bőrkiütések, és nehezen gyógyuló sebek kezelésére szolgált. Erre a friss növényt használták. Cseranyagtartalma miatt hasmenés, gyomor- és bélnyálkahártya-gyulladás belső vérzések kezelésében hatékony segítség. Alkalmazták máj és epebetegségekre valamint gargalizálásra is.

Homeopátia a fájdalmas vizelésre, vérzésre, hasmenésre vagy krónikus mandulagyulladás esetén is használja.

Jó tudni a Nehézszagú gólyaorról!

Érdekesség a Nehézszagú gólyaorr kapcsán:

A Nehézszagú gólyaorr az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.