Dohány, közönséges (MÉRGEZŐ NÖVÉNY!)

A Dohány, közönséges népies neve:

tabak, tubák

A Dohány, közönséges leírása

A dohány egy nemzetsége érdekes módon a burgonyafélékhez tartozik. Erősen szőrözött növény, levele tojásdad-lándzsás alakú, igen nagy, alul a szárral együtt fut. Buga, szimmetrikus virágzata van. Pártája 4 cm-es, a csészéből hosszan kinyúló, harang alakú, 5 csúcsos felálló cimpákkal rendelkező virág.

A Dohány, közönséges elterjedése

A dohány Amerikából származik, pszichedelikus szerként használták, azonban a kontinens felfedezése után kereskedelmi céllal termesztették. Európába a XVI. század környékén került. Ma már csak kultúrnövényként ismert, termesztett növény a közönséges dohány.

Hogyan gyűjtsük a Dohány, közönséges gyógynövényt?

A növény levelét gyűjtik, majd szárítják és ezek után használja fel a dohányipar. A dohány több fajtáját termesztik, attól függően hol termesztett, milyen fajtájú növény az ára is úgy emelkedik. A legdrágább dohánytermékek közé a kubai szivarokat sorolják.

A Dohány, közönséges hatóanyagai:

Drogja a nicotianae folium, a meg nem erjedt levélben. Hatóanyagai a niotin és egyéb piridin alkaloidok.

Hogyan gyűjtsük a Dohány, közönséges gyógynövényt?

A Dohány, közönséges felhasználása:

A dohány erősen mérgező növény magas nikotin tartalma miatt. 40-60 mg a nikotinból (melyet 2-3 szál cigaretta tartalmaz) a felnőttek számára már halálos adag lehet. Kisgyermekek esetében a cigaretta csikk, a dohány növény fogyasztása vagy a nikotintapasz súlyos, akár halálos mérgezéssel járhat.

A dohányt nikotin tartalma miatt növényvédő szerekben is felhasználják, mivel a nikotin bőrön keresztül is felszívódik veszélyes mérgezést okozhatnak a nikotin tartalmú növényvédő szerek is.

A dohányzás, a nikotin rövid idő alatt függőséget okoz, mégpedig úgy, hogy a nikotin mennyiség beviteli igénye egyre magasabbá válik.

Jó tudni a Dohány, közönségesről!

A dohányzás tüdőbetegségekhez, majd tüdőrákhoz, szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Érdekesség a Dohány, közönséges kapcsán:

A dohányipar jelentős befolyással bír a politika területén, de társadalmi és demográfiai hatásai is vannak.

A Dohány, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.