Repce

A Repce népies neve:

Népies elnevezése nem ismert.

A Repce leírása

A repce termése a becő, mely általában 15-40 magot tartalmaz. Az őszi repcét augusztus végén vetik és június-júliusban aratják. A magok gömbölydedek vagy barázdáltak, többnyire barnák, vörösek vagy feketék. Némely fajta magja lehet sárga is. Gondozást igényel, a repcének sok a kártevője, a méhek kedvelt növénye.

Keresztesvirágúak családjának Brassica nemzetségébe tartozik. Ipari növényként elterjedt. Kékesen futtatott leveleiről, jellegzetes sárga virágairól könnyen felismerhető a repce. Szára kerek keresztmetszetű, levelei a szár tetején szárölelők, virágzata lazán fürtszerű, felálló és sárga. Egyes fajták egészen szeptemberig nyílnak. Két fajta repce az elterjedt a réparepce és a káposztarepce, de itthon inkább a káposztarepce az ismert, melynek van tavaszi és őszi változata is. A tavaszi változatok termése bizonytalan. A réparepce homokos talajon is megél, fagytűrőbb mint a káposztarepce és a magva apróbb, termése is kevesebb.

A Repce elterjedése

Az Indus völgyében már i.e. 3000-ben is termesztették a jellemzően mediterrán vidékről származó repcét. Még az Ókorban eljutott Kínába és Japánba is, a mérsékelt éghajlati övben mindenfelé termesztik.

Hogyan gyűjtsük a Repce gyógynövényt?

A Repce hatóanyagai:

Drogja a Rapae oleum raffinatum, finomított repceolaj. Az érett magokból hidegen sajtolt, finomított olajban is valamint a vad-réparepce magjában is megtalálható.

Hatóanyagai között a Gliceridek keverékében megtalálható az olajsav, linolsav és a linolénsav is. Az erukasav-tartalom nem haladhatja meg az 5%-ot.

A Repce felhasználása:

Felhasználása széles körben ismert. Gyógyászatban a zsírban oldódó gyógyszerek pl. E-vitamin vivőanyaga. Számos készítmény segédanyaga a repceolaj. Étolajat vagy margarint is előállítanak belőle.

Régebben termesztett fajtái magas erukasav tartalmúak voltak, melyek nagy dózisban, hosszú időn keresztül fogyasztva veszélyesek lehettek a szívizomzatra. Az erukasavban szegény vagy erukasavat egyáltalán nem tartalmazó olajak veszélytelenek.

Jó tudni a Repcéről!

A repceolajat előszeretettel használják bio üzemanyagként is.

Érdekesség a Repce kapcsán:

A világ repceolaj-termelése kb. évi 11 millió tonna, a növényi zsiradékok közül a harmadik legtöbb. A biodízel divatja miatt az ennek a divatnak hódoló országokban a kereslet erős felfutása várható. Hazánkban a napraforgó olaj után a legjelentősebb olaj.

A Repce az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.