Cékla

A Cékla népies neve:

Céklarépa, vörösrépa

A Cékla leírása

Piros húsú, piros héjú, gumós növény, melynek szik alatti szárgumóját fogyasztjuk. A cékla egyik alfaja a spenótra emlékeztető mángold. A második évben virágzik, bugavirágzattal.

A Cékla elterjedése

A Földközi-tenger vidékéről származó közkedvelt saláta növény, mely a XVII. században terjedt el Magyarországon, azonban étkezésre csupán a XIX-XX. században kezdték el fogyasztani.

Hogyan gyűjtsük a Cékla gyógynövényt?

A föld alatti szárgumót gyűjtik.

A Cékla hatóanyagai:

Drogja az első évben betakarított szik alatti szárgumó friss présnedve.

Hatóanyagai között rengeteg vitamin, ásványi anyag, antioxidáns található.  Betalainok, betanin, betacián, betaxantin valamint szaponin, allantoin nitrát és oxalát. Rendkívül összetett, magas vitamintartalmú növény.

A Cékla felhasználása:

A népi gyógyászat több területen felhasználja mint például általános immunerősítőkén vagy vérszegénység ellen. Kivonatát a tumoros kezelések kiegészítőjeként alkalmazzák magas antioxidáns és vitamintartalma miatt, a szabad gyökök lekötésében hatékony segítség.

Jó tudni a Cékláról!

Magas nitrát és oxalát tartalma miatt fogyasztását mérsékelten ajánlják.

Érdekesség a Cékla kapcsán:

A Cékla az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, kétszikűek.