Pásztortáska, közönséges

A Pásztortáska, közönséges népies neve:

gezemice, kalánlopó, kanálfű, szívkésfű, Kisjézus táskája, pásztorerszény, élek-halok

Pásztortáska, közönséges leírása

A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Mindenfelé (utak, rétek, töltések mentén) tömegesen előforduló egy- vagy kétéves növény. Egész nyáron virágzik, de legnagyobb tömegben április-májusban.

A tőlevélrózsa levelei hosszú levélnyelűek, fordított lándzsásak, szárnyasan hasogatottak, de ép szélűek is lehetnek. A szárlevelek széles füles vállúak, szárölelők. A fürtvirágzat nyúlánk, a sziromlevelek 2-3 mm hosszúak. Jellegzetes, szíves-háromszög alakú becőketermései hosszú, elálló kocsányokon helyezkednek. el.

Pásztortáska, közönséges elterjedése

Szántókon, gyomtársulásokban gyakori. Napjainkban szinte az egész világon elterjedt.

Hogyan gyűjtsük a Pásztortáska, közönséges gyógynövényt?

A növény virágos, leveles szárának felső részét gyűjtik a nyári hónapokban.

Pásztortáska, közönséges hatóanyagai:

Egy még ismeretlen szerkezetű, vérzéscsillapító hatású peptid: glukozinolátok, flavonoidok, kálium- és kalciumsók. A biogén aminok és szaponinok előfordulása kérdéses.

Hogyan gyűjtsük a Pásztortáska, közönséges gyógynövényt?

A növény flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat, kolint, tiramint tartalmaz.

Pásztortáska, közönséges felhasználása:

A drogot már régóta alkalmazzák vérzések csillapítására, különösen az anyaméh vérzéseinél, helyileg orrvérzéskor és a bőr felületi sérüléseinél. Az anyarozs alkaloidjainak felfedezése óta a pásztortáska elvesztette jelentőségét, mivel hatása gyengébb és megbízhatatlan. Szemben a korábbi véleményekkel, a készítmények hatása lényegesen függ annak korától, a felhasznált növények frissességétől, s több káros gombafaj jelenlététől. A hatásmechanizmus napjainkig nem tisztázott. A növény homeopátiás felhasználási területeihez tartoznak az anyaméh és a nyálkahártyák vérzései, valamint a vesekőbántalmak.

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le. A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott.

A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést.

Jó tudni a Pásztortáska, közönséges!

Várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén orvosi kivizsgálás szükséges. Tiszta helyen gyűjtsük, ne utak, vasutak mentén!

Érdekesség az Pásztortáska, közönséges:

A növény fiatal, friss hajtásait zöldsalátába keverhetjük.

Pásztortáska, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.