Aranyvessző, közönséges

Az Aranyvessző, közönséges népies neve:

Aranyos ruta, jágerkender, erősrojt, aranyos istápfű, aranyvessző.

Az Aranyvessző, közönséges leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Elterjedése leginkább vágások mellett, ligeterdőkben, gyomtársulások területén jellemző. Dísznövényként kertekben is megtalálható.

Levelei fűrészes szélűek, az alsók lándzsásak, szárnyas levélnyelűek. A felső levelek keskenyebbek, ülők. A fészkek karcsú, felálló bugavirágzatot alkotnak. Az egyes fészekvirágzatok 6-10 mm hosszúak, a nyelesvirágok száma 6-12, amelyek jelentősen hosszabbak a fészekpikkelyeknél.

Az Aranyvessző, közönséges elterjedése

Vágások, ligeterdők, gyomtársulások. Európa, Észak-Afrika, Nyugat-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük az Aranyvessző, közönséges gyógynövényt?

Gyógyászati célokra a növény szárának virágos részét hasznosítják, amelynek gyűjtési ideje a nyári hónapokra (június-augusztus) esik. A gyűjtést a virágzás megkezdésekor kell elkezdeni, mert leszedve a virágzat még tovább fejlődik.

Az Aranyvessző, közönséges hatóanyagai:

Az aranyvesszőfű triterpén szaponinokat, flavonoidokat, illóolajat, fahéjsav származékokat tartalmaz.

Az Aranyvessző, közönséges felhasználása:

A közönséges aranyvessző mindenekelőtt vizelethajtó hatású, amelyet főként flavonoidjainak, de szaponin- és illóolaj-tartalmának is köszönhető. Gyenge görcsoldó, fájdalomcsillapító, továbbá gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik. A drog készítményeit főként átöblítő kúrák céljaira alkalmazzák, amelyeket a húgyutak gyulladásos megbetegedései, húgykő- és vesehomok bántalmak kezelésére, ezek megelőzésére használnak fel.

Tea: Csészénként 1-2 teáskanálnyi aranyvesszőfüvet forrásban lévő vízzel leöntünk, majd negyedóra múlva leszűrjük. Naponta 2-3-szor étkezések között egy csészényi teát hasznos elfogyasztani.

Jó vizelethajtó és gyulladáscsökkentő. A növényi drog alkalmas hólyaghurut, vesehomok bántalmak kezelésére kiegészítő szerként. Alkalmazzák magas vérnyomás és reuma esetén is.

Jó tudni az Aranyvessző, közönségesről!

A megszáradt drog az arra érzékenyeknél nyálkahártya irritációhoz vezethet!

Érdekesség az Aranyvessző, közönséges kapcsán:

Az Aranyvessző, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga fészekvirágzatok.