Szamóca, erdei

A Szamóca, erdei népies neve:

Csomóca, földieper, erdei eper.

A Szamóca, erdei leírása

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, erdők szélen, bokros helyeken, tisztásokon élő, ízletes gyümölcsű, évelő növény. Május-júniusban virágzik. Termése édes, igen zamatos gyümölcs, sok C-vitamint tartalmaz.

Hosszú indákat fejlesztő évelő növény. Hármasan összetett leveleinek széle csipkés, fonákjuk selymesen szőrös. A virágkocsányok rányomottan szőrösek, a párta 10-15 mm széles. Az érett, piros szamócagyümölcsök a vacokról könnyen leválnak.

A Szamóca, erdei elterjedése

Cserjésekben, tisztásokon, ligetes erdőkben él. Hazája Európa, Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Szamóca, erdei gyógynövényt?

A növény levelét, termését és néha gyökerét is hasznosítják gyógyászati célokra. Gyűjtési ideje június-augusztusra esik. Ha termését szedjük, akkor csak éretten érdemes leszedni, mert a szamócának nincs utóérése.

A Szamóca, erdei hatóanyagai:

Cserzőanyagok, flavonoidok, kávésav-származékok, nyomokban illóolaj.

A növény levele cserzőanyagokat (ellagitanninokat), illóolajat, kávésav származékokat, flavonoidokat (kvercetint), termése pedig sok C-vitamint tartalmaz.

A Szamóca, erdei felhasználása:

A szamóca levelei túlnyomórészt az élelmiszerek körébe tartozó házi teakeverékek alkotója, alkalmanként a gyógyteákban is alkalmazzák töltődrogként. Cserzőanyag-tartalma révén a népi gyógyászatban enyhe hasmenéses megbetegedések kezelésére és a száj nyálkahártyájának gyulladása esetén öblögetésre használják. Számos további felhasználási területén, mint a májbetegségek, a légúti hurutok vagy az idegesség kezelése, hatása ez idáig nem bizonyított. Esetenként a szárított terméseket is felhasználják teakeverékek összetevőjeként. A friss gyümölcsökből készített homeopátiás szerek például a csalánkiütés kezelésére szolgálnak.

Tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi szárított, apróra vágott szamócalevelet, majd negyedóra elteltével leszűrjük. A növény gyökeréből is készíthető tea, de ebben az esetben fele mennyiségű porított gyökeret használjunk. Gyomor- és bélbántalmakra adható.

A növényt gyomor- és bélrendszeri zavarok (bélhurut) esetén alkalmazzák, ismert hasmenés elleni hatása is. Szájnyálkahártya-gyulladás esetén langyos főzetét használják öblögetéshez.

Jó tudni a Szamóca, erdeiről!

Az arra érzékenyeknél a szamóca levele és termése allergiát okozhat.

Érdekesség a Szamóca, erdei kapcsán:

Csokonai Vitéz Mihály így ír a szamócáról:”Kedves szamóca! téged, én – én az istennek, s az istenasszonyoknak tennélek asztalára. Sőt, csak beszélni tudnál. És csókot adni mindjárt hasonlatos lehetnél a Lilla ajjakához.”A szamócát már a XV. században termesztették a franciák és a belgák.

A Szamóca, erdei az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.