Görögszéna

A Görögszéna népies neve:

Görög lepkeszeg, fenő grék.

A Görögszéna leírása

Virágai sárgásfehérek, a lomblevelek hónaljában nőnek. Pálhalevele kicsi, háromszög alakú. Termése sokmagvú, magjai igen kemények, rombusz alakúak, bakszagúak és egyenlőtlenül barázdáltak. Aromás illatát a kumarin adja.

Levelei hármasan összetettek a lucernáéhoz hasonlóan. Pillangós virágai a levelek hónaljában ülnek. Hüvelytermése csőrös, 15 cm hosszú és egyenes, felálló. 20-65 cm magasra nő, ritkás ezüstfehér szőrzet borítja. Levelei középzöldek, lekerekített lándzsa alakúak.

A Görögszéna elterjedése

Dél-Európában is termesztik, de valójában Délnyugat-Ázsiából származik. Gyógyfűszer- és takarmánynövényként is ismert.

Hogyan gyűjtsük a Görögszéna gyógynövényt?

A Görögszéna hatóanyagai:

Drogja a trigonellae foenugraeci semen, az érett, szárított magokban.

Nyálkaanyagok, fehérjék, zsíros olajok, szteroidszaponinok (keserű ízanyagú fenugrecin) valamint flavonoidok, trigonellinek, zotolon illatanyagú illóolaj található a görögszénában.

A Görögszéna felhasználása:

A görögszéna több részét felhasználják. Magját őrleményként belsőleg, erősítőszerként, mivel igen kemény a magja a könnyebb törhetőség érdekében felmelegítik azokat.  Kisgyermekes édesanyáknak tejelválasztás serkentésére javasolják. Ismert még vércukor és és vérzsírcsökkentő hatása is. Külsőleg pépes pakolásként a körömágygyulladást hatékonyan orvosolja.

Magjából készült kenőcsét már az ókori Egyiptomban is égési sebek gyógyítására használták. Mézzel keverve reuma és köszvény ellen hatékony.

Beteges étvágytalanság esetén étvágygerjesztő illetve a krónikus lesoványodás esetén erősítő hatása ismert, de gyomor- és bélpanaszoknál, gyomorfekély, bélhurut esetén is alkalmazható gyógynövény.

Jó tudni a Görögszénáról!

A görögszéna afrodiziákum, serkenti a nemi vágyat, fogamzásgátló hatással rendelkezik, erősíti a méhet.

Méhösszehúzó hatása miatt terhes nőknek nem javasolt.

Érdekesség a Görögszéna kapcsán:

Az ősi Egyiptomban a balzsamozás egyik növénye volt, de füstölésre is alkalmazták. Közkedvelt gyógynövény volt a görögöknél, az ókori római birodalomban és Törökországban is.

Görögszéna az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, kétoldali szimmetriájú virágok.