Naspolya

A Naspolya népies neve:

lasponya, miszpolya

Naspolya leírása

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Kelet- és Délkelet-Európában őshonos növény. A vadon termő naspolya általában erdőszéleken, cserjésekben található meg. Hazánkban termesztik. Kis termetű fa vagy bokor, a meleget kedveli. Május közepétől virágzik, virágai fehérek.

Cserje vagy kisebb fa, hosszúkás-lándzsás levelekkel. Magányos, végálló virágai, 4-5 cm szélesek, 2-3 cm méretű barna terméseit csészelevelek koronázzák.

Naspolya elterjedése

Délkelet-Európától, Észak-Iránig honos. Európa kiegyenlített klímájú, melegebb vidékein, hazánkban is termesztik.

Hogyan gyűjtsük a Naspolya gyógynövényt?

A naspolya gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Különleges alakú gyümölcse utóérő, vagyis a fáról leszedve megérik. Kései gyümölcs, azaz késő ősszel érik be, terméséét október-november elején szüretelhetjük. A gyümölcs íze jellegzetesen édes, kellemes, kissé fanyar, húsa világosbarna, az érett körtéhez hasonlóan képlékeny.

Naspolya hatóanyagai:

Cserzőanyagok.

Hogyan gyűjtsük a Naspolya gyógynövényt?

A gyümölcs jelentős mennyiségű cserzőanyagot tartalmaz.

Naspolya felhasználása:

A csak az első fagyok után, vagy hosszabb tárolási időt követően élvezhető gyümölcsöket régebben nagyon kedvelték. A terméseket bor derítésére használták, de gyógyszerként is jelentős szerepük volt belső vérzések és bélbetegségek kezelésében. Készítményeit a szájüreg és a garat gyulladásai ellen alkalmazták.

Vitaminban gazdag gyümölcséből befőttet készítenek, de nyersen is fogyasztják.

A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták.

Jó tudni a Naspolya!

Mellékhatása nem ismert.

Érdekesség az Naspolya:

A naspolya botanikai nevének második tagja „germanica”, holott német területen csak ritkán található meg. Az almának, a körtének és a birsnek is rokona. Neve legnagyobb valószínűséggel a latin mespila szóból, illetve olaszos változatából, a nespulából származik. Fája nagyon értékes a fafaragók körében. A naspolyának a beporzáshoz nincs szüksége más egyed virágporára (önbeporzású). A bokor kérgét a régi időkben cserzésre használták.

Naspolya az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.